La Nit de l'Art de Palma escalfa motors

Galeries i institucions han fet la presentació oficial del programa aquest dimarts dematí a la galeria Kewenig

Dos dies abans de la gran cita de l'art contemporani de Palma, els galeristes de la ciutat i les institucions que hi participen han fet la presentació oficial del programa que precisa les exposicions que oferirà cada espai públic i privat que participa en la cita, a més de les activitats paral·leles. Tot i que l'acte central de la Nit de l'Art és dissabte, dijous i divendres ja hi haurà activitats, rutes guiades i xerrades sobre l'art contemporani africà.

Enguany, la ciutadania podrà gaudir de més de 30 exposicions d'art contemporani, que obriran les seves portes a les 19.30 h. Enguany, la 23a edició de la Nit inclou 19 espais: Aba Art Lab, Addaya Centre d’Art Contemporani, CCA Andratx, Fran Reus, Kewenig Palma, Horrach Moyà (Catalunya i Sadrassana), Maior, Galeria Pelaires, Pep Llabrés Art Contemporani, Xavier Fiol, Gabriel Vanrell i Galeria 6A, a més del Centre de Cultura Sa Nostra i CaixaForum, i els centres públics Es Baluard, la Misericòrdia, Casal Solleric, Can Balaguer i Fundació Miró Mallorca.

L'any passat, entre 20.000 i 30.000 persones varen participar en l'esdeveniment, segons l''Associació de Galeristes Art Palma, que organitza l'esdeveniment. "Esperem que aquesta xifra s'incrementi", ha expressat el president de l'associació, Frederic Pinya. Pinya ha qualificat la Nit de l'Art com una cita "amb molt bon estat de salut" i ha lamentat que "sigui una excepció" en el panorama cultural de la ciutat. En aquesta línia, ha demanat a les institucions que "es cregui en l'art contemporani de veritat" i ha reclamat més presència institucional dels galeristes, que "són el motor cultural de la nostra comunitat", ha defensat.  

"Som conscients que ens hem d'implicar més i ampliar la col·laboració", ha expressat el batle de Palma, José Hila, que ha qualificat la Nit com "un esdeveniment que ha esdevingut fonamental per a la ciutat". Hila ha informat que es tallarà el trànsit al centre de la ciutat. El regidor de Cultura de Cort, Antoni Noguera, ha explicat que el seu objectiu és "augmentar el contingut cultural de la ciutat" i que aquest "toqui l'excel·lència". Ha qualificat la Nit com "l'activitat mare cultural de la ciutat" i n'ha remarcat d'altres, com l'Atlàntida o el Festival de Jazz "que recuperarem". Per la seva banda, la consellera de Cultura del Consell de Mallorca ha defensat que la col·laboració en la Nit compleix un dels pilars de la institució, que és "facilitar l'accés a la cultura per a tothom". 

Activitats paral·leles

A més de la cita central, que serà dissabte, s'han organitzat diverses activitats el dijous i el divendres anteriors. Dijous hi haurà l'activitat  'On the Future of Artistic and Curatorial Practices in Africa' ('Sobre el futur de les pràctiques artístiques i curatorials a l'Àfrica'). Serà una taula rodona en la qual participaran els conferenciants Osei Bonsu, Hansi Momodu, Maria Helena Pereira i Paula Nascimento. Serà una activitat gratuïta feta amb el suport d'Acción Cultural Española.

A més, per a divendres i dissabte s'han coordinat, juntament amb la Fundació Arco, 'tours' professionals per les galeries d’Art Palma Contemporani (en català, castellà i anglès) a càrrec d'Arco Gallery Walks. L'activitat és gratuïta amb reserva, i les visites aniran a càrrec de Montse Torras i Amanda Corral.

Una altra de les novetats d'aquesta edició és el 'Cinema d'Art', que es durà a terme divendres amb la col·laboració del Mallorca Film Comission. El director, Christian Tran, presentarà la pel·lícula 'Terres Barceló' (França, 2018) i després de la projecció hi haurà un col·loqui amb ell. 

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF