MÚSICA
Cultura 24/01/2013

Nick Cave, Blur i Phoenix, caps de cartell del Primavera Sound

L'australià Nick Cave, els britànics Blur i els francesos Phoenix encapçalen el Primavera Sound 2013, que se celebrarà del 22 al 25 de maig. El Fòrum també serà l'escenari de l'estrena del nou disc de Manel.

Xavier Cervantes
3 min
Nick Cave, Blur i Phoenix, caps de cartell del Primavera Sound

BARCELONAL'organització del Primavera Sound va aconseguir mantenir en secret el cartell fins ahir al vespre, quan van anunciar tots els noms d'una sola tacada. Aquest any, i d'acord amb la filosofia fundacional del festival, han lligat un cartell molt compacte en què destaca més el conjunt que els teòrics caps de cartell. Per exemple, és difícil determinar si tenen més pes Blur i Nick Cave & The Bad Seeds que My Bloody Valentine i Wu-Tang Clan. De fet, hi ha altres grups i artistes que poden tenir tants espectadors, com ara Animal Collective, The Postal Service i Band of Horses.

Els caps de cartell

Del rock electrònic de Phoenix al soroll de My Bloody Valentine

Si ens guiem per la mida dels noms al cartell, les apostes del festival són els francesos Phoenix i els nord-americans The Postal Service el dijous 23 de maig, els britànics Blur i The Jesus & Mary Chain el divendres 24, i l'australià Nick Cave i els britànics My Bloody Valentine el dissabte 25. Estilísticament, el pèndol va del rock electrònic de Phoenix, que presentaran el disc Bankrupt! , a l'impactant sorollositat de My Bloody Valentine, que, a diferència del seu anterior pas pel festival, aquest cop tocaran material nou. També Nick Cave arribarà amb nou disc, Push the sky away . Una de les sorpreses del cartell són The Postal Service, el grup del nord-americà Ben Gibbard, que torna als escenaris deu anys després de la publicació de l'àlbum Give up , un concentrat de pop electrònic que va vendre més d'un milió de còpies a tot el món.

El millor del 2012

Swans, Dan Deacon, Neurosis, Animal Collective i Fiona Apple

Una de les característiques del festival és servir com a aparador dels noms que han sovintejat en les llistes del millor de l'any. Així, hi haurà espais d'honor per al pop més enllà de la psicodèlia d'Animal Collective, per a la personalíssima cantautora Fiona Apple i per a l'electrònica interactiva de Dan Deacon. També hi ha lloc per a l'aclaparador rock de Swans, que repetiran a Barcelona després de l'actuació del desembre al Primavera Club. Els programadors tampoc no han deixat escapar l'oportunitat d'incloure-hi la contundència metàl·lica de Neurosis, l'electrònica de Crystal Castles i la psicodèlia de Tame Impala, una de les revelacions del 2012 gràcies al disc Lonerism .

Estrenes i concerts únics

Rodriguez, Dexys, The Breeders, Wu-Tang Clan i... Jim Jarmusch!

Dos noms destaquen entre els que debuten a casa nostra: Rodriguez, el Bob Dylan hispà, i Dexys, la banda abans coneguda com a Dexys Midnight Runners. Rodriguez, de 70 anys, viu un reconeixement mundial arran del documental Searching for Sugar Man , premiat al festival In-Edit i nominat als Oscars. Els Dexys del britànic Kevin Rowland, molt populars als anys 80 gràcies a hits com Come on Eileen , presentaran One day I'm going to soar . També va ser un èxit la cançó Cannonball , una de les peces del disc Last splash , del quartet nord-americà The Breeders. Al Primavera interpretaran sencer aquell àlbum publicat fa vint anys. També Los Planetas dedicaran el concert al repertori d'un disc: Una semana en el motor de un autobús .

El hip-hop hi tindrà una presència estel·lar: els Wu-Tang Clan, la formació de Nova York que l'any 1993 va obrir noves vies per al gènere amb el disc Enter the Wu-Tang (36 chambers) . I un dels petits esdeveniments del festival serà l'actuació del cineasta Jim Jarmusch, que presentarà The mystery of heaven , el disc que ha fet amb el llaütista holandès Jozef van Wissem.

Més presència local

Manel, Antònia Font, La Brigada, The Free Fall Band, John Talabot

El Fòrum, el dijous 23 de maig, serà l'escenari del final de gira d'Antònia Font i de l'inici de la de Manel, que unes setmanes abans hauran publicat el tercer disc. Manel encapçalen una àmplia representació local, que va dels debutants The Free Fall Band als més experimentats La Brigada. També hi actuaran Tarántula, Fred i Son, L'Hereu Escampa, Extraperlo, La Bien Querida i Hidrogesse, entre d'altres.

Gran selecció africana

Tinariwen, Mulatu Astatke i l'Orchestre Poly-Rythmo

Altíssim és el nivell en la selecció africana del festival, amb el grup de Mali Tinariwen, el geni del jazz etíop Mulatu Astatke i l'afrobeat de la formació de Benín Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou. A aquestes essències ètniques cal afegir-hi el sirià Omar Souleyman, admirat per Björk i Damon Albarn.

stats