Ñaco Fabré mira enrere en el seu 'Univers de paper'

L'exposició del Centre de Cultura Sa Nostra és una retrospectiva de l'obra en paper del mallorquí

Després de més de quaranta anys de carrera, l'artista Ñaco Fabré exposa una retrospectiva de la seva feina sobre paper amb l'objectiu no només de mostrar la seva evolució sobre aquest material sinó també per fer "pedagogia", assegura. La intenció és "que aquells que comencen vegin el que dona de si un material tan senzill", explica.

La mostra restarà exposada fins al 24 de maig al Centre de Cultura Sa Nostra i veu la llum després de més d'un any de preparació, gràcies al comissariat de Pilar Rubí i al suport institucional del Departament de Cultura del Consell de Mallorca. La sala acull més d'un centenar d'obres i, segons l'artista, fou determinant per desenvolupar la col·lecció.

En el recorregut, sobretot l'inicial, predomina el negre, però després "es veu la llum". "És interessant notar com els espais dialoguen entre ells", explica Fabré, qui, davant el segle XXI, en què "la imatge va a una velocitat de vertigen", ha pretès recordar que l'art "ens convida a aturar-nos".

Notes procedents del seu propi quadern acompanyen les diferents pintures. I un únic espai en forma de cabina de telèfon anomenat 'Telephonedrawing' eleva a art centenars de dibuixos que l'artista ha anat fent en incomptables converses ja sigui amb el director general de Cultura, un amic, o amb l'Agència Tributària.

El color acapara el darrer tram del recorregut, en una cascada de cel·lulosa es desplega verticalment mostrant tots els tons emprats. "En el seu to adequat no hi ha cap color que em disgusti", diu Fabré. L'exposició s'acomiada amb una darrera sala oberta a l'exterior on tots els dibuixos volen ser les finestres que no tenen les instal·lacions.

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF