Cultura 05/08/2020

Músics mallorquins creen una associació per defensar els seus drets i dignificar la professió

L'entitat ProMúsics anima els professionals de l'illa a afiliar-se per tenir més força a l'hora de reclamar millores a les institucions públiques

E. Navarro
2 min
Els membres de la junta de 'ProMúsics', aquest dimecres a l'Hotal Saratoga, durant la roda de premsa de presentació de l'entitat.

PalmaNeix ProMúsics, l'Associació de Professionals de la Música de Mallorca que vol representar el col·lectiu per defensar els seus drets i dignificar la professió. Aquest dimecres s'ha presentat l'entitat en roda de premsa a l'hotel Saratoga, on la seva presidenta, Isis Apache Montero, ha explicat que la música és una professió "desemparada, indefensa i oblidada" i que aquesta situació ha estat potenciada per la pandèmia del covid-19. "Hi havia la necessitat de ser representats, unir forces per canviar la legislació", ha continuat.

El secretari de l'associació, Carlos Mancera, i el vicepresident, Pep Estrada, han detallat els objectius, entre els quals hi ha canviar la legislació que fa referència als músics, aconseguir un caixet mínim per als músics, facilitats per poder moure's entre illes i a la Península a treballar, i reclamar que el pressupost en cultura no es destini a altres partides, entre d'altres.

Quant a la situació laboral, Mancera ha exposat que el principal problema és la intermitència: "Els músics tenim sobretot actuacions a l'estiu, i molts no podem pagar la quota d'autònoms". Davant aquesta situació, com altres artistes del sector, demanen que s'aprovi un nou Estatut de l'artista que contempli les característiques especials del treball artístic.

Fa dues setmanes que han obert les inscripcions perquè els músics es puguin afiliar, i per ara en són 33. En aquest sentit, la presidència ha subratllat que és important "crear una consciència col·lectiva entre els músics", per unir-se i poder ser més forts a l'hora de fer reclams. A més, també ha assegurat que hi ha músics que no es poden afiliar perquè no poden pagar la quota, que és de 60 euros anuals.

Per ara, ja s'han reunit amb la FELIB per demanar que no es cancel·lin els concerts, sinó que s'adaptin a la situació sanitària, i que es mantingui el pressupost destinat a cultura. També s'han reunit amb el Govern balear i, juntament amb altres associacions de música illenques, han aconseguit que els músics no hagin de portar mascareta a l'escenari. Per últim, han demanat que es modifiquin les ordenances de renou perquè sigui més fàcil fer música dins locals, bars i restaurants.

stats