AGENDA CULTURAL
Cultura 12/01/2018

Música i teatre per gaudir del cap de setmana

Destacam les set obres que es poden veure als diferents espais escènics illencs

Ara Balears
6 min
Guiem Soldevila.

ACTIVITAT DESTACADA

Concert

Guiem Soldevila amb ‘Fins demà o la propera metamorfosi’

L’esperat disc del músic i cantant menorquí Guiem Soldevila marca un nou cicle en la seva trajectòria artística i dona pas a un llenguatge personal, on la música s’expandeix del pop al clàssic, del folk a l’electrònica i del rock a la sensibilitat acústica. Aquest no és tant un disc de cantautor, com el d’un músic inquiet, que, més enllà d’etiquetes, canta, arranja i produeix cançons que parlen de girs inevitables, dubtes, miracles, vels o narcisos que tots portam a dins. Gravat entre França, Barcelona i Menorca, Fins demà o la propera metamorfosi compta amb un bon equip de músics, que faran que el seu directe sigui una experiència musicalment intensa i visualment cuidada.

Teatre Principal (costa d’en Deia, 40. Maó). Dissabte 13 a les 19 h. 12 euros.

MÚSICA

Big Band del Conservatori

‘Rufaca’

Big band del Conservatori.

La Big Band del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears va sorgir fa cinc anys amb la intenció d’oferir una altra oferta musical als estudiants per augmentar el ventall de possibilitats dels ensenyaments musicals del centre. Per a aquest concert reben la col·laboració del trombonista, director i un dels arranjadors de big band més reputats, Sergi Vergés, professor d’arranjaments de jazz al Conservatori Superior de Música del Liceu i alhora professor de l’Escola Folk del Pirineu, que és on neix la idea d’aquest maridatge musical que presenten amb el nom de Rufaca: músiques tradicionals del Pirineu i de Mallorca en clau jazzística.

Teatre Xesc Forteza (plaça de Miquel Maura, 1. Palma). Dissabte 13 a les 20.30 h. 10 euros.

‘La voz y el poeta’

Homenatge a Federico García Lorca

Ainhoa Arteta celebra el 25è aniversari damunt l’escenari oferint l’espectacle La voz y el poeta, en què homenatja Federico García Lorca interpretant algunes cançons a les quals el mateix autor va posar música –’Canciones españolas antiguas’ (‘El Café de Chinitas’, ‘Nana de Sevilla’, ‘Zorongo’, ‘Anda, jaleo’, ‘Los cuatro muleros’, ‘Sevillanas del siglo XVIII’)– i d’altres a les quals, sobre versos del poeta, han musicat autors com Antón García Abril, Manuel García Morante, Jesús García Leoz, Xavier Montsalvatge i Miquel Ortega. L’espectacle també inclou ‘La sangre derramada’ de Llanto por la muerte de Ignacio Sánchez Mejía en una gravació recitada per Paco Rabal i ‘Leonardo y la novia’ de Bodas de sangre interpretada per Rafael Alberti. El pianista Rubén Fernández Aguirre és l’encarregat d’acompanyar-la musicalment.

Palau de Congressos (carrer de Felicià Fuster, 4. Palma). Dissabte 13 a les 19 h. A partir de 8 euros.

Banda de Música de Petra

31è aniversari

La Banda de Música de Petra celebra el 31è aniversari amb un magnífic concert perquè els seus seguidors gaudeixin del repertori preparat per a aquesta ocasió especial. La composició és a càrrec de Derek Burgeois; la direcció musical, d’Andreu Julià, i la creació i interpretació escènica, de Catalina Inés Florit.

Teatre Es Quarter (carrer del Sol, 5. Petra). Dissabte 13 a les 20.30 h. Gratuït.

Think Floyd

The definitive Pink Floyd Experience

Think Floyd.

Amb un nou espectacle, Think Floyd crea l’ambient elèctic, la invenció musical i les impressionants imatges d’una de les bandes de rock més grans i innovadores de sempre. Els músics de gran talent, amb un meravellós espectacle de llum làser i un so cristal·lí i un disseny d’il·luminació, Think Floyd, han estat aclamats com l’experiència definitiva de Pink Floyd. Fusionant el treball de guitarra intricat, lletres transcendents i visuals virtuosos creats per Roger Waters, David Gilmour i Syd Barrett, Think Floyd conjura un autèntic paisatge sonor en un immersiu espectacle.

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma). Dissabte 13 a les 21 h. 42 euros.

‘Mozart en blanc i negre’

Orquestra del Conservatori

Dins del cicle de recitals de piano Càtedra Alicia de Larrocha, concert de l’Orquestra Simfònica del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears dirigida per Alfredo Oyágüez i acompanyada del pianista Josep Colom.

Conservatori (Alfons el Magnànim, 64. Palma). Dissabte 13 a les 20 hores. Gratuït.

TEATRE

‘Comèdia de Sant Antoni’

Patronat de Sant Antoni

Comèdia de Sant Antoni.

El Patronat de Sant Antoni organitza la representació teatral La comèdia de Sant Antoni sota la direcció d’Antoni Rosselló. Es tracta d’una obra en vers sobre les temptacions que va patir sant Antoni per part dels dimonis quan estava al desert. El text és original de l’autor manacorí Joan Bartomeu Bosch i Sureda i es va representar a Manacor únicament l’any 1874. Es creu que a partir de la seva escenificació (on surten sant Antoni, el dimoni gros i els dos dimonis petits) es va generalitzar el ball dels dimonis, com també els coneixem avui dia. De fet, la referència documental més antiga sobre la colla de dimonis és del 1883, curiosament nou anys posterior a la representació.

Teatre de Manacor (av. del Parc, s/n). Dissabte 13 a les 20 h i diumenge 14 a les 19 h. 6 euros.

‘Dos + dos’

David Serrano i Maite Pérez

Dos+dos.

Dos + dos és una entretingudíssima comèdia de parelles. Adrián i Julieta, Tomás i Silvia són dues parelles d’amics de tota la vida que en acostar-se a quaranta anys han aconseguit l’èxit professional i personal, almenys això sembla. Adrián i Julieta estan feliçment casats des de fa anys i tenen un fill preadolescent. Tomás i Silvia, no obstant això, han preferit no casar-se ni tenir fills i gaudeixen de la seva vida en parella els dos sols. O no tan sols... Una nit de celebració, Tomás i Silvia expliquen als seus amics que practiquen l’intercanvi de parelles i que els encantaria compartir aquesta pràctica amb ells. El que sembla una confessió innocent acaba desestabilitzant per complet el matrimoni.

Can Ventosa (av. d’Ignasi Wallis, 26. Eivissa). Dissabte 13 a les 21 h.

‘L’arquitecte i l’emperador d’Assíria’

Jeroni Obrador

Aquesta obra és considerada un clàssic de Fernando Arrabal. Escrita l’any 1966, mostra la crisi de valors que sofreix la societat occidental. El personatge de l’emperador s’encarregarà de provocar la confusió en l’individu amb l’objectiu de perpetuar-se en el poder. Jeroni Obrador ha posat, en aquesta adaptació, una fort èmfasi en la comèdia i en el distanciament teatral, amb l’objectiu que l’espectador pugui ser més crític durant la funció. Al llarg de l’obra hi ha al·lusions a l’actual president de Síria i al poder de l’Església Catòlica.

Capella de les Escolàpies (Sóller). Dissabte 13 a les 19 h. 10 euros.

‘La sorpresa del roscón’

Elvira Lindo

La periodista i escriptora Elvira Lindo és l’autora d’aquest monòleg tragicòmic al qual posarà veu Assun Planas. És la reflexió d’una dona que intenta entendre en quin moment va començar a equivocar-se en la vida.

Teatre de Calós (carrer de Maria Auxiliadora, 10. Ciutadella). Dissabte 13 a les 21 h. A partir de 8 euros.

‘La danza de la muerte’

Ses Garbo Girls

Adaptació de La muerte y la doncella, dirigida per Lluis Valenciano, en què la dona, l’amor, l’odi, el perdó són els protagonistes. Les actrius Pili Lucena, Maria Cubas i Conxi Masreal giren amb aquesta adaptació de l’obra d’Ariel Dorfman amb música en directe acompanyades al violoncel per Maria Cardona.

Teatre del Casino 17 de gener (avinguda de la Constitució, 18. Ciutadella). Dissabte 13 a les 21 h. A partir de 8 euros.

‘Set maneres de ser Hamlet’

Josep Pere Peyró

Josep Pere Peyró presenta una manera divertida i intel·ligent d’actuar Shakespeare en un exercici de voyeurisme actoral: entrau a la cuina de l’actor per veure com es prepara per interpretar un Hamlet clàssic, un Hamlet canalla, el Hamlet de telenovel·la, l’absurd, com l’interpretaria Marlon Brando format a l’Actors Studio, o com ho faria un actor que odia Shakespeare i adora García Lorca, i així fins a set escenes per representar un personatge que no sap si ser o no ser, si morir o dormir, si actuar o restar immòbil enfront d’un joc de variacions que trastoca, irreverent, la tragèdia en comèdia.

Teatre Sans (Can Sanç, 5. Palma). Dissabte 13 a les 20.30 h i diumenge 14 a les 19 h.

‘La classe’

Joan M. Albinyana

La classe.

La classe planteja un viatge a través de la vida de dos adolescents companys de pupitre, als quals aniran seguint al llarg de la seva vida. L’obra parla de molts temes, tots presents a les nostres vides: de l’amistat, dels secrets, de la maduresa… És escrita per Sergi Baos, dirigida per Joan M. Albinyana i interpretada per Rodo Gener i Òscar Muñoz.

Teatre Sa Societat (carrer Major, 2. Calvià). Dissabte 13 a les 20 h. 10 euros. Auditori municipal de Porreres (carrer Almoina, 69). Diumenge 14 a les 19 h. 10 euros.

stats