NO CALLAREM

Música, debat i poesia clamen per la llibertat

A partir de les 12 h, un concert maratonià posarà fi a la setmana de suport a Valtonyc i els presos polítics

Més de 40 bandes locals es reuniren a Sa Possesió per protagonitzar la jornada de dissabte en el marc dels actes per la llibertat d’expressió.

Nit a Sa Possessió

Entrades exhaurides. Els grups locals, en suport de Valtonyc, varen actuar a partir de les 20 h als diversos escenaris del Concert per la Llibertat d’Expressió a Sa Possessió. Començaren així més de vuit hores de música en directe, durant les quals es va gaudir de les propostes de grups de diferents estils, des del reggae de Jaume Mas al pop dels Satellites o l’energia dels F/E/A.

Manifestació i debat

Poc abans, a les 18 h, s’havia organitzat a la plaça d’Espanya una manifestació en defensa dels presos polítics i contra l’atac a les peces de Santiago Sierra. Prop de 100 persones s’hi expressaren amb proclames com ‘Fora feixistes dels nostres barris’ o ‘Llibertat d’expressió; Valtonyc, absolució’.

L’acte va coincidir -hora i lloc- amb un concert evangelista, en què la gent també cridava per la llibertat, però a l’atorgada per Jesucrist salvador. Els dos ambients s’encavallaren, generant més ambient que en el Sónar.

Després d’estendre un llaç groc a terra i sota l’atenta mirada de la policia espanyola, es va realitzar un debat en el qual participaren, entre d’altres, Margalida Ramis, membre del GOB, i la periodista Neus Tur.

Poetes sense morrals

Al matí, a la plaça d’Espanya s’hi varen reunir un seguit de poetes per participar en la Rua Poètica per la Llibertat d’Expressió, organitzada per Fora Morrals, els CDR i una crida estesa per l’AELC. Entre els participants hi havia Àngel Terron, Maria Antònia Secall, Pilar Arnau, Biel Mesquida, Pere Perelló i Maria Victòria Secall. Tot i que el sol lluïa i de tant en tant hi havia un col·lapse de vianants ocasionals, la ruta pels carrers de ciutat va ser àgil, seguint un paraigües groc varen arribar a Cort, on es va llegir poesia com si fos un exercici de sobirania.

Es varen recitar versos de Sílvia Bel, Walt Whitman i Bartomeu Rosselló-Pòrcel, entre molts altres, a més d’obres dels autors participants, i també s’hi animaren alguns nins, que varen posar veu a l’esperit del futur.

A la darrera aturada, al Palau de l’Almudaina, entre els viatges dels grups de turistes, es va fer una tímida crida per la llibertat dels presos polítics.

Avui, el gran esdeveniment

La cloenda i gran acte serà el concert d’aquest diumenge al Palma Arena. Comença a les 12 h i acabarà passada la mitjanit. Més de 30 artistes estatals hi participaran altruistament en suport de Valtonyc. Acallar ha aconseguit grans noms com Albert Pla, Maria del Mar Bonet o Berri Txarrak, i, per a aquesta ocasió, Antònia Font es tornarà a unir després de cinc anys.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF