ART
Cultura 02/02/2012

El Museu del Prado descobreix la 'bessona' de 'La Gioconda'

Ara
1 min
Els dos retrats de La Gioconda cara a cara.

L'enigmàtic somriure de La Gioconda encara amagava una altra sorpresa. Els restauradors del Museu del Prado han intervingut la còpia del retrat de Lisa Gherardini que es troba al museu i han arribat a la conclusió que no és una rèplica posterior, sinó que la va realitzar un dels seus alumnes alhora que l'autor d' El sant sopar treballava en l'original. Els especialistes solien datar la rèplica al primer terç del segle XVI i ara s'atribueix a un dels dos deixebles de Leonardo, Andrea Salai o Francesco Melzi.

Els llums infrarojos han revelat que l'alumne va presenciar el procés de creació de la pintura original, ja que hi ha les mateixes rectificacions en totes dues, que tenen gairebé les mateixes dimensions. I estan pintades sobre el mateix tipus de fusta, de noguer.

La còpia del Prado està en més bones condicions de conservació que l'original. La restauració ha revelat la lluminositat del rostre de la model, i ara es pensa que Gherardini va posar per a Leonardo quan era més jove. Els restauradors també han trobat, a sota d'un fons negre afegit posteriorment, el mateix paisatge toscà que emmarca el retrat original. A la pintura madrilenya s'hi pot observar amb més detall com l' sfumato , la tècnica que Leonardo va inventar per aconseguir l'efecte difuminat que hi ha a les seves obres.

La descoberta ha estat certificada pels dos museus, i serà presentada de manera oficial el 21 de febrer. La còpia del Museu del Prado viatjarà a París per formar part de l'exposició sobre la Santa Anna de Leonardo que es conserva al Museu del Louvre.

stats