El Museu de Mallorca no té empresa de manteniment des del març

L'empresa que hauria de controlar el sistema de climatització del centre va acabar el contracte i no se li va renovar

La Conselleria de Cultura ha fet avui una visita al Museu de Mallorca per donar-ne a conèixer les peces afectades per la manca d'estabilitat en la climatització. Com va avançar aquest diari, sis peces medievals, cinc retaules i una escultura han sofert danys "mínims que han afectat la capa pictòrica", segons ha assegurat la directora general de Cultura, Joana Català.

Les tècniques del museu varen observar unes anomalies en el sistema de climatització així com en les peces afectades i varen elaborar i signar un informe que va ser entregat a la direcció del museu el passat 5 de setembre. Després de vuit dies, el 13 de setembre, les mateixes tècniques feren arribar l'informe a la Conselleria. L'endemà, des de Cultura es posaren a fer feina per resoldre el problema. El director del museu, en aquell moment Bartomeu Salvà, estava de baixa, segons han afirmat des de la Conselleria. Salvà va presentar la dimissió el 27 del mateix mes.

La temperatura i la humitat de les sales són controlades diàriament per les tècniques del museu, que han explicat que la humitat relativa dins el museu hauria de ser del 55% amb una variació del 5% amunt o avall, i quan varen detectar les anomalies estava entre el 65% i el 70%.

"En algunes peces hi ha sortit alguna humitat, com en el retaule de Sant Bernat. A la talla de Sant Miquel hi ha saltat una mica la pintura, i en altres s'han obert una mica unes esquerdes que ja hi havia", han afirmat des de la Conselleria, afegint que "totes les peces que hi ha afectades són restaurables".

S'ha demanat a la directora general per què no es va renovar el contracte de l'empresa de manteniment i ha afirmat que és un procés que "desconeix". Actualment, està convocat a concurs i la nova empresa entrarà "quan hi hagi la licitació" i han assegurat que ja s'està fent feina amb el plec tècnic. 

D'altra banda, avui ha sortit publicada al BOIB la convocatòria per adjudicar la direcció del museu exactament amb "el mateix plec que va sortir el mes de febrer". 

EDICIÓ PAPER 30/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF