La meitat del Museu de Mallorca reobre després d'una reforma de 7,5 milions d'euros

Se sumarà a l'oferta cultural de Palma després de sis anys i d'una rehabilitació estructural i museística

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el secretari d'Estat de Cultura, José María Lassalle, han inaugurat aquest dijous catorze sales del Museu de Mallorca, la meitat de la zona d'exposició, reobertes després d'una reforma de l'edifici i una reordenació de fons que han costat 7,5 milions d'euros.

El museu, que se sumarà a l'oferta cultural de Palma a partir de divendres després de sis anys i d'una rehabilitació estructural i museística, exhibirà en gairebé 1.200 metres quadrats 300 pintures, escultures, ceràmiques i peces arquitectòniques realitzades des del segle XIII fins a principis del XX.

L'exposició de Belles Arts i Arts Decoratives inaugurada, que s'ordena de manera cronològica, ocupa la meitat de les zones d'exhibició d'una instal·lació que estarà completa quan es reobrin les sales d'Arqueologia, que acolliran peces des de la prehistòria fins al segle XII.

La directora del Museu de Mallorca, Joana Maria Palou, ha expressat confiança que a principis de 2017 el vell edifici de Can Aiamans pugui estar obert al públic totalment per donar a conèixer les més rellevants dels 3 milions de peces que acumulen els fons de la institució.

En el discurs d'inauguració, Armengol ha destacat que la cultura "ha de ser un dels motors transversals per guanyar el futur", aspiració que ha inserit entre els punts principals del seu programa polític de renovació després d'anys "molt difícils".

"No han estat bons temps per a la cultura", ha assenyalat la presidenta del Govern en al·lusió tant a les retallades per les polítiques d'autoritat com a "la pujada de l'IVA cultural" i al pirateig dels continguts digitals.

Armengol ha promès "tornar a posar la cultura al lloc que li correspon" i ha ressaltat que el Museu de Mallorca és un reflex de les arrels multiculturals que han format la identitat de l'illa i de Balears.

El secretari d'Estat de Cultura ha afirmat que amb el museu "Mallorca recupera un dels seus màxims referents culturals" després de sis anys d'obres marcats per "dificultats" i "vicissituds".

Així mateix, Lassalle ha subratllat que la reforma dels espais, que inclouen una sala d'actes, i la reordenació de l'exposició són un exemple de "patrimoni cultural al servei de tots els ciutadans".

El director general de Belles Arts, Béns Culturals, Arxius i Biblioteques, Miquel Àngel Recio, ha incidit en aquesta idea en la visita prèvia les instal·lacions reformades en assegurar que en els nous museus "allò important comença a ser el públic", per sobre de l'acumulació de peces per fer palesa la riquesa de les col·leccions.

Recio ha garantit que les obres de condicionament encara pendents, que podrien iniciar-se al setembre, i el projecte museístic per a la part d'Arqueologia disposaran del finançament necessari per part del Ministeri d'Educació, Cultura i Esports.

L'entrada al museu, que tanca els dilluns, serà gratuïta fins a l'octubre i des de llavors tindrà un preu ordinari de 2,40 euros i reduït d'1,20 euros de dimarts a dissabte, i els diumenges serà gratis.

A l'acte d'inauguració hi han assistit, entre altres autoritats, la presidenta del Parlament balear, Xelo Huertas, la consellera de Cultura, Esperança Camps, i altres alts càrrecs del Govern i el Consell de Mallorca.

EDICIÓ PAPER 24/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF