Patrimoni
Cultura 31/08/2013

Municipis de l'Aragó denunciaran davant la Unesco "el segrest" de les obres d'art sacre

L'advocat dels tres municipis ha anunciat que l'Aragó no acceptarà el préstec de peces que són propietat de les seves parròquies

Efe
1 min
PINTURA ARAGÓ

SaragossaEls municipis d'Osca de Berbegal, Peralta de Alcofea i Vilanova de Sixena, els béns religiosos dels quals estan dipositats al Museu de Lleida, denunciaran davant organismes internacionals i museístics que aquest museu és "una presó de retaules i peces i no té legitimitat" com a institució cultural.

Així ho ha indicat l'advocat d'aquests tres municipis, Jorge Español, que ha apuntat que aquestes denúncies s'interposaran davant la Unesco, Icomos, el Louvre o museus alemanys, entre d'altres, perquè el Museu de Lleida "segresta sense raó" les peces que té dipositades al seu interior.

A més, ha anunciat que "Aragó no acceptarà el préstec de peces que són propietat de les seves parròquies" perquè suposa "una humiliació", ha dit, i ha afegit que s'ha acordat també, per part d'aquests tres municipis als quals representa, donar suport al govern aragonès en les accions que ha emprès, amb l'autorització de les monges, per reintegrar les pintures dipositades a Lleida al monestir de Sixena.

En aquest sentit, Español ha mostrat el seu desig que els bisbats de Barbastre i Osca cedeixin també els drets al govern d'Aragó per poder emprendre accions judicials per reclamar la devolució de les 113 peces d'aquests tres municipis dipositades al museu lleidatà.

El lletrat ha anunciat també que l'antic arxiu d'aquesta catedral pertany a l'Estat i no al bisbat de Lleida, un fet que posaran en coneixement del ministeri de Cultura, ha dit.

Español ha indicat que s'han descobert els documents originals sobre la propietat de l'arxiu, on consta que la reina Isabel II "no el va donar a Lleida, sinó que el va deixar en dipòsit".

stats