LITERATURA
Cultura 14/09/2011

Mor l'escriptor Jordi Pere Cerdà

Autor polièdric i reconegut amb la Creu de Sant Jordi, el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i el Premi Nacional de literatura Jordi Pere Cerdà ha mort a Perpinyà dos mesos abans de fer 91 anys.

Jordi Nopca
2 min
L'habitació del poeta Jordi Pere Cerdà, fotografiat  a casa seva, a Perpinyà, rere  la màquina d'escriure que  el va acompanyar tota la vida.

Barcelona.Nascut a Sallagosa (Alta Cerdanya) l'any 1920, Jordi Pere Cerdà (pseudònim d'Antoni Cayrol) ha estat un dels noms fonamentals de la literatura nord-catalana de la segona meitat del segle XX. La seva obra poètica va ser editada l'any 1988 per Columna aprofitant que dos anys abans li havia estat lliurada la Creu de Sant Jordi.

L'any 1993 Ramon Simó -actual director del festival Grec- va estrenar al teatre Romea una adaptació de Quatre dones i el sol . La bona acollida crítica i de públic de l'obra va contribuir a fer-lo mereixedor del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 1995. Quatre anys després, Cerdà s'emportaria el Premi Nacional de literatura amb la novel·la Passos estrets per terres altes.

Únic, atípic i interessant

Establert a Perpinyà des de l'any 1960, on compaginaria la tasca de llibreter amb la de carnisser, Cerdà va anar construint una obra generosa que, arrelada en la poesia, tastaria també la narrativa en títols com Contalles de la Cerdanya, i el teatre, cas de La set de la terra i Angeleta . Un dels seus amics íntims i divulgadors del seu llegat creatiu va ser Àlex Susanna, actual director adjunt de l'Institut Ramon Llull. "El vaig conèixer després d'impartir un curs de poesia catalana a la Universitat Catalana d'Estiu -recordava ahir-. Havia estat parlant de la importància de Josep Sebastià Pons i un home gran em va recomanar que m'apropés a l'altre gran poeta nord-català del segle XX, Jordi Pere Cerdà". El primer contacte de Susanna amb l'obra de Cerdà li va permetre "topar amb un gran escriptor" i editar-li Dietari de l'alba i Poesia completa a finals de la dècada dels 80. "El que converteix la veu de Cerdà en una veu única, atípica i interessantíssima és la combinació de dos aspectes que poques vegades van de bracet -explicava Susanna-: d'una banda, una saviesa humana i lingüística terral, que arrencava de molt lluny, i, de l'altra, la condició de lector voraç, especialment de filosofia".

Finestrals d'un capvespre (2009), llibre de memòries, condensa la humanitat de l'escriptor i la força d'un idiolecte gairebé propi, nodrit a partir de neologismes, arcaismes i occitanismes: "L'obra de Cerdà -afegia Susanna- ens remet a un món passat, fins i tot mitològic, i alhora modern. Aquesta duplicitat és molt difícil de trobar".

De Jordi Pere Cerdà, el president de la Generalitat, Artur Mas, n'ha destacat el vessant "d'activista cultural i polític", manifestat a través de la cofundació del Grup Rossellonès d'Estudis Catalans i la col·laboració amb revistes culturals i científiques com Europe , Action Poètique , Sant Joan i Barres i Oc . Per al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, Cerdà "ha estat un pont entre Catalunya i el Rosselló, i Catalunya i el món". "Amb la seva capacitat de recrear veus d'autors com Maragall i Verdaguer ha estat probablement qui ha fet més per difondre la tradició literària de la modernitat catalana als lectors del Rosselló".

stats