Publicitat
Publicitat

Cinema

Mor l'actor Federico Luppi als 81 anys

Entre les pel·lícules més destacades on va actuar hi ha 'Martín (Hache)' i 'La Patagonia rebelde'

L'actor hispanoargentí Federico Luppi ha mort a l'edat de 81 anys a conseqüència de complicacions d'un coàgul al cap que va patir al mes d'abril, segons avança el diari 'Clarín'. Reconegut sobretot gràcies a les seves col·laboracions amb el director Adolfo Aristarain, amb qui va participar en pel·lícules com 'Martín (Hache)' (1997) i 'Lugares comunes' (2002), Luppi també ha treballat assíduament amb Guillermo del Toro: va aparèixer a 'Cronos' (1993), 'El espinazo del diablo' (2001) i 'El laberinto del fauno' (2006). Entre les seves actuacions més destacades hi ha la de 'La Patagonia rebelde', d'Hector Olivera (1974); 'Caballos salvajes', de Marcelo Piñeyro (1995), i 'Sol de otoño', d'Eduardo Mignogna (1997). 

La seva llarga trajectòria com a actor –que inclou la participació en més d'un centenar de pel·lícules– va arrencar el 1965 a 'Pajarito Gómez' i ha sigut premiada en múltiples ocasions. És l'actor argentí amb més premis Cóndor de Plata. En té sis: el primer va ser per 'El romance de Aniceto y la Francisca' (1967) i l'últim per 'Martín (Hache)', el 1997. L'any 1996 va guanyar un premi Ondas per la seva actuació a 'Nadie hablará de nosotras cuando hayamos muerto', d'Agustín Díaz Yanes.

Instal·lat a Espanya des del 'corralito' argentí del 2001, Luppi ha seguit treballant pràcticament fins al final de la seva vida. L'última pel·lícula en què ha aparegut és 'Nieve negra', de Martín Hodara, estrenada a principis del 2017.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF