Obituari
Cultura 16/06/2013

Mor als 89 anys el cineasta gironí Tomàs Mallol

Fundador del Museu de Cinema de Girona, va rebre la Creu de Sant Jordi el 2001 i era membre d'honor de l'Acadèmia de les Arts i Ciències Cinematogràfiques des del 1998

Acn
2 min
El cineasta gironí, Tomàs Mallol. / ACN

GironaEl col·leccionista de cinema Tomàs Mallol i Deulofeu, fundador del Museu de Cinema de Girona, ha mort aquest diumenge a l'Hospital Josep Trueta als 89 anys d'edat.

Entre les nombroses distincions, Mallol va rebre la Creu de Sant Jordi el 2001 i era membre d'honor de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya des del 1998.

Precisament, la seva enorme compilació cinèfila -amb projectors, pel·lícules amateurs, cartells- va servir per crear el Museu del Cinema-Col·lecció Tomàs Mallol, que repassa exhaustivament la història del setè art.

Tomàs Mallol Deulofeu va néixer l'any 1923 a Sant Pere Pescador, a la comarca de l'Alt Empordà. El reconegut cineasta català va estudiar enginyeria tècnica a l'Escola Industrial de Barcelona, i tot seguit va muntar un estudi i una agència de publicitat.

Des de ben petit, l'apassionava el món del cinema. Durant la seva infantesa, les projeccions ambulants que arribaven al seu poble l'entusiasmaven. Sobretot, l'interessava els aspectes tècnics com la il·luminació, les òptiques o l'arrossegament de les pel·lícules. Tant d'interès tenia en aquests aspectes tècnics que a l'edat de vuit anys va construir el seu primer projector amb el qual entretenia els seus amics i familiars. Una peça que avui en dia es conserva dins la col·lecció del Museu del Cinema de Girona.

L'any 1956 va realitzar la seva primera pel·lícula, 'El pastor de Can Sopa', i va intentar fer-se un lloc en el món dels directors de fotografia. Tot i això, va abandonar el cinema professional i va decidir continuar com a cineasta amateur fundant la Unió de Cineastes Amateurs de Barcelona l'any 1968. Membre d'honor des del 1998 de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques, l'any 2001 va rebre la Creu de Sant Jordi.

La col·lecció que va donar a l'Ajuntament de Girona i que va crear el fons del Museu del Cinema de Girona és considerada com una de les més importants de tot Espanya per la gran quantitat d'aparells dels orígens del cinema i dels primers anys del setè art. El cineasta català ha mort aquest diumenge al migdia a l'Hospital Josep Trueta de Girona a causa d'una malaltia.

stats