OBITUARI
Cultura 17/02/2013

Mor als 76 anys la cantant de cobla flamenca Marifé de Triana

Sílvia Marimon
2 min
Marifé de Triana va triomfar als escenaris 
 Amb cançons com María de la O i La loba.

Barcelona"Marifé era visceral, una de les artistes que ha cantat la cobla d'una manera més apassionada i punyent", explicava ahir un impactat Miguel Poveda. El cantaor flamenc no va ser l'únic que ahir va expressar el seu condol per la desaparició de la cantant de cobla Marifé de Triana. "Era una dels quatre grans -amb Miguel Molina, Juanita Reina i Concha Piquer- i l'actriu més cantant de la cobla", assegurava Martirio.

La tonadillera va morir ahir de matinada als 76 anys víctima d'un càncer. Nascuda amb el nom de María Felisa Martínez López el 1936 a Burguillos (Sevilla), va créixer al barri de Triana, i d'aquí li ve el nom artístic. Va començar a trepitjar els escenaris amb 11 anys i el 1956 va gravar el seu primer disc, i el tema Torre de arena , que va esdevenir una de les cançons clàssiques del seu repertori. A partir de llavors, els èxits van ser continus, amb cançons com La emperaora , Vendo la sombra, La loba , Te he de querer mientras viva , Tres puñales o María de la O, una de les més conegudes.

Els crítics la van batejar com "l'actriu de la cançó", ja que atacava la cobla amb un gran dramatisme i teatralitat. Les seves cobles van triomfar sobretot a la dècada dels cinquanta, seixanta i setanta. Fins i tot va patir la censura franquista, que no tolerava els petons encesos d' Ay, Mari Cruz . La cantant també va protagonitzar un parell de pel·lícules i va continuar treballant fins a la dècada dels noranta. El 1995 va reaparèixer públicament per presentar un dels programes de més audiència de Canal Sur, Lo que yo te cante , dedicat a la recerca de nous talents musicals. També va fer una gira pel continent americà. L'artista, que va rebre la Medalla d'Or al mèrit en el treball el desembre del 2011, va gravar més de 400 cançons.

La cantant serà enterrada avui al cementiri de Torremolinos, la població on residia des de feia una dècada. Al llarg del dia d'ahir diverses personalitats del món artístic i polític van retre homenatge a la cantant sevillana.

stats