Publicitat
Publicitat

Mor l'actor Martin Landau, guanyador d'un Oscar per 'Ed Wood'

Landau va ser l'inoblidable Rollind Hand a la sèrie 'Missió: Impossible'

Martín Landau, amb una llarguíssima carrera en el món del cinema i la televisió, va morir el passat dissabte als 89 anys. Un dels seus primers papers al cinema va ser amb Alfred Hitchcock a la pel·lícula 'Perserguit per la mort' (1959) on interpretava un sàdic assassí que perseguia Gary Grant. Landau va començar a ser conegut pel gran públic després d'interpretar Rollin Hand, un versàtil agent i mestre de les disfresses  a la sèrie de televisió 'Missió: Impossible'. Landau va interpretar aquest paper des de 1966 fins a 1969. Després d'una disputa amb la productora, l'actor va abandonar la sèrie i es va traslladar a Londres on va treballar a a sèrie de ciència ficció 'Space: 1999'. La seva carrera a la televisió va continuar amb sèries com 'The Outer Limits', 'Bonança', 'Colombo' o 'S'ha escrit un crim'.

Els anys 80 no van ser fàcils per Landau que no acabava de trobar bons papers al cinema. Va ressorgir de la mà de Francis Ford Coppola amb 'Tucker: un home i el seu somni' (1988), film amb el qual va ser candidat a un Oscar. L'any següent tornaria a ser candidat a una de les estatuetes de l'Acadèmia de Hollywood amb 'Delictes i faltes' de Woody Allen.

Landay, com Hand, era un home molt versàtil que va fer tot tipus de papers i es va posar a la pell de sàdica assassins o d'homes desesperats i decrèpits com Lugosi, una oblidada estrella de pel·lícules de terror, a 'Ed Wood' (1994), paper amb el qual finalment va guanyar un Oscar. En una entrevista, Landau assegurava sentir-se força identificat amb Lugosi: "Durant un temps les coses no em van sortir bé", explicava el 1994 al 'The Seattle Post-Intelligencer'. "Feia papers petits i  terribles en pel·lícules terribles".

Landau va néixer a Brooklyn el 1928 i als 17 anys treballava com a caricaturista i dibuixant al diari 'New York Daily News'. Als 22 anys va deixar la feina per convertir-se en actor i va treballar en petits teatres de Broadway. El 1955 va presentar-se a les proves del llegendari Actors Studio i va ser acceptat amb Steve McQueen.

Els llibres que ens fan grans