OBITUARI
Cultura 11/03/2012

Mor Jean Giraud, 'Moebius', un dels referents del còmic europeu

Jean Giraud, també conegut com a Moebius, va morir ahir a París als 73 anys. L'autor francès, un dels grans del còmic, va ser el dibuixant del tinent Blueberry i va revolucionar la ciència-ficció amb L'incal.

Xavier Cervantes
3 min
Mor Jean Giraud, 'Moebius', un dels referents del còmic europeu

BARCELONAEl còmic europeu va perdre ahir un dels seus referents, ben bé "a l'altura d'Hergé", com diu Óscar Valiente, director de Norma Editorial i responsable de l'exposició que el Saló del Còmic de Barcelona li va dedicar el 2010. Jean Giraud, també conegut com a Moebius, era un autor imprescindible en l'evolució de la historieta, tant per les aventures del tinent Blueberry com per sèries de ciència-ficció com L'incal , Arzach i Major Fatal . Va ser admirat tant a Europa com al Japó, on va col·laborar amb Jiro Taniguchi, i als Estats Units, on va dibuixar un episodi del Silver surfer de Stan Lee.

"Una història no ha de ser com una casa, amb una porta per entrar-hi, unes finestres per veure el paisatge... També és perfectament imaginable una història en forma d'elefant, de camp de blat o del foc d'una bengala", va escriure Moebius el 1976. Aquesta manera d'entendre l'art el va acompanyar fins als últims anys, quan va publicar Inside Moebius , una mena de novel·la gràfica autobiogràfica en què l'autor francès convocava les seves personalitats artístiques i els seus personatges, i en què ell mateix, amb notable sentit de l'humor, es reivindicava com "l'únic superheroi europeu".

Ahir el ministre de Cultura francès, Frédéric Mitterrand, va dir que amb la mort de Giraud, després d'una llarga malaltia, "se'n van dos artistes". En realitat, se'n va un, però total. L'any 2010 la Fundació Cartier per a l'Art Contemporani li va dedicar a París una monumental exposició que mostrava la magnitud de la seva importància. Aquell mateix any Moebius va visitar el Saló del Còmic de Barcelona. "La seva salut ja era molt delicada -recorda Valiente-, però tenia molta il·lusió, com si fos un autor jove". Moebius, que anava acompanyat de la seva esposa, Isabelle, va marxar molt content. "L'última vegada que vaig parlar amb ell deia que volia tornar al Saló l'any que ve", explica Valiente.

Jean Henri Gaston Giraud va néixer a Nogent-sur-Marne, als afores de París, el 8 de maig del 1938. Després de fer el servei militar a Algèria, va fer algunes col·laboracions amb Jijé i Jean-Claude Mézières, fins que el 1963 va començar a dibuixar les aventures del tinent Blueberry per a Pilote, amb guions de Jean-Michel Charlier. Paral·lelament va signar les seves il·lustracions per a llibres de ciència-ficció com a Moebius. No obstant això, i tret d'unes historietes a la revista Hara-Kiri el 1964, el nom de Moebius no el va tornar a fer servir fins als anys 70.

Els anys de 'Métal Hurlant'

A finals del 1974 va impulsar la creació dels Humanoides Associats, juntament amb Jean-Pierre Dionnet i Philippe Druillet. Va ser el germen de la revista Métal Hurlant , que va revolucionar el còmic europeu i va introduir un tractament més adult i lliure de la ciència-ficció. Són els anys del Moebius que crea Arzach , el protagonista del qual és un heroi solitari en un món mutant, i que signa amb Dan O'Bannon The long tomorrow (1976), que va inspirar bona part dels aspectes visuals de la pel·lícula Blade runner (1982). És també quan dóna sortida a la seva imaginació amb les aventures del major Grubert, protagonista d' El garatge hermètic (1979), i quan comença a col·laborar amb l'escriptor i psicomag xilè Alejandro Jodorowsky, amb qui va crear la sèrie L'incal (1981-1989).

Moebius també va oferir la seva imaginació a films com ara Alien (1978), Tron (1982), Abyss (1989) i El cinquè element (1997).

stats