Publicitat
Publicitat

Adeu a George A. Romero, el creador del gènere zombi

El director de 'La nit dels morts vivents' mor als 77 anys víctima d'un càncer de pulmó

George A. Romero era un visionari que va revolucionar el gènere del terror amb les pel·lícules zombis. Amb un pressupost de 87.000 euros, el 1968 va estrenar 'La nit dels morts vivents', que acabaria esdevenint una pel·lícula de culte. Romero va demostrar que per fer molta por no calien grans pressupostos ni sofisticats efectes especials, i el film va escandalitzar la societat de l'època perquè fins a aquell moment pocs s'atrevien a exhibir aquell grau de violència. A més, quan es va estrenar, als Estats Units es vivien moments de tensió racial –feia sis mesos que Martin Luther King havia estat assassinat–, i l'heroi del film era un actor negre, Duane Jones. La crítica, sobretot europea, va veure en el film un denúncia política, però Romero sempre va defensar que tot plegat havia sigut una casualitat i que la seva intenció en cap cas havia sigut fer un al·legat contra el racisme.

El cineasta va morir ahir als 77 anys a Toronto víctima d'un càncer de pulmó. Fins i tot en els darrers moments va voler que el cinema l'acompanyés. Amb la seva dona, Suzanne Desrocher, i la seva filla, Tina Romero, va estar escoltant la banda sonora de 'L'home tranquil'.

Les regles del cinema zombi

Romero va començar la seva carrera amb la productora que va crear amb un grup d'amics, Image Ten Production. El primer film va ser 'La nit dels morts vivents', amb què es van establir les regles del cinema zombi: no has de deixar que els zombis et mosseguin o et convertiràs en un d'ells, s'alimenten de carn humana i els has de disparar sempre al cap. Als anys seixanta i setanta va continuar dirigint pel·lícules de terror: 'Zombi: el retorn dels morts vivents' (1978), que va costar menys d'un milió d'euros i en va aconseguir més de quaranta a les taquilles de cinema. Un any després va dirigir 'El dia dels morts' i el 1985 va estrenar 'El despertar dels zombis'. El 2005 va estrenar 'La terra dels morts vivents', que va tenir un gran èxit de públic. El 2008 va tornar al cinema independent amb 'El diari dels morts', que ell va descriure com una pel·lícula "escrita amb el cor". "No és una seqüela. És un nou començament per als morts", va dir en una entrevista.

Els darrers anys, Romero també va escriure còmics que combinaven els zombis i els vampirs: 'The empire of the dead' [L'imperi dels morts], que va publicar Marvel. "M'agrada barrejar gèneres i metàfores", va dir. I va argumentar que amb el còmic podia incorporar més sàtira política. El seu últim treball com a director va ser 'La resistència dels morts' (2009). Romero també va dirigir 'Creepshow' (1982) i 'Atracció diabòlica' (1988).

El món del cinema i de la literatura ha lamentat la seva pèrdua:

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 19/11/2017

Consultar aquesta edició en PDF