Cultura 24/08/2013

Mor Ellis Jacobson, establert a Mallorca fa 50 anys

Ahir se'n celebrava l'efemèride amb una exposició

Cristina Ros
2 min
Ellis Jacobson arribà a Mallorca a 37 anys per viure-hi i treballar-hi. Hi mantingué contacte amb molts altres artistes i intel·lectuals.

Palma.Ahir de matinada moria a la seva casa de la Bonanova el pintor Ellis Jacobson, un dels artistes estrangers que més es va implicar en la renovació artística a Mallorca. Tenia 88 anys. Precisament ahir vespre s'inaugurava a La Residència de Deià una exposició antològica de la seva obra per celebrar que feia 50 anys que va arribar a Mallorca i va decidir establir-s'hi. Se sabia que l'artista no hi podria assistir arran del seu estat de salut, però un grup d'amics li havien preparat l'exposició homenatge.

Dinamitzador cultural

Ellis Jacobson va néixer el 16 de desembre de 1925 a San Diego, Califòrnia. Tenia 37 anys quan va desembarcar a l'illa, el 1962. S'hi establí i, de llavors ençà, Mallorca va ser sempre el seu lloc de residència, el lloc per a la creació artística i també per a la promoció de relacions amb altres artistes i intel·lectuals amb l'objectiu de compartir experiència i pensament, a més de dinamitzar culturalment el territori que havia triat per viure.

Jacobson confessava sovint que la llum de Mallorca, el clima i fins i tot el paisatge li recordaven molt la Califòrnia on va néixer. La seva obra, en canvi, s'allunyava diametralment per aquell temps de la pintura que es practicava a l'illa, sobretot als circuits oficials. Ell, especialment dotat per al dibuix, importà els retrats d'uns personatges deformats que, en el batec de la línia que sorgia de la seva mà, eren tot expressivitat, sense gens de voluntat de complaença. Especialment reconegudes són les sèries de retrats titulades Drets Humans i Presoners .

Grup Dimecres

Coincidí, la seva arribada, amb la d'un altre pintor nord-americà, Ritch Miller. L'amistat i les afinitats artístiques entre ambdós no cessaren fins a la mort tràgica de Miller, el 1991. Molt abans, però, el 1975, Ellis Jacobson havia estat un dels artistes més actius i constants del Grup Dimecres que, fins al 1980, reuní un bon nombre de pintors i escultors, però també escriptors, en una tertúlia setmanal, a Manacor i a distints punts de l'illa. En aquella etapa, Jacobson compartí experiències amb Jim Bird, Miquel Brunet, Rafael Amengual, Mompó, Steve Afif, Longino i Ritch Miller, entre molts altres artistes essencials en la renovació plàstica a Mallorca. Precisament al Grup Dimecres es dedicà una exposició a les Voltes el 2011.

Des de la seva arribada a Mallorca, Ellis Jacobson alternava els retrats, moltes vegades de denúncia, amb la pràctica de l'abstracció, en la línia de l'expressionisme abstracte, fins al punt de ser considerat un dels introductors del llenguatge de l'abstracció a Mallorca. La seva obra ha estat objecte de nombroses exposicions, tant en espais públics com en galeries privades de l'illa, i també en diverses ciutats dels Estats Units. Especialment significatives foren les exposicions que li dedicà el Govern balear a la Llonja, el 1994, i la que va organitzar l'Ajuntament de Palma al Casal Solleric, a finals de l'any 2004.

stats