Cultura 11/04/2018

Mónica Riudrejo pinta la posidònia en extinció

L'exposició s'inaugura avui al centre cultural Sa Nostra i posa el focus en la desaparició d'aquesta planta, responsable de la qualitat i la transparència de les aigües

Aina Riera Serra
2 min
393040112_IMG_6257

PalmaSemblen meduses, aranyes, animals estranys de conte de Jules Verne. Les plantes sinuoses de Mónica Riudrejo neden dins el paper, la tela, els olis i les tintes xineses.

'Posidònia' és el títol de la nova exposició d'aquesta artista madrilenya que es podrà veure al Centre Cultural Sa Nostra fins dia 1 de juliol.

La majoria són obres inèdites produïdes especialment per a aquesta mostra, que té com a objectiu cridar l'atenció sobre la destrucció de les praderies de posidònia. Riudrejo explica que en els darrers 15 anys ha desaparegut un 30% de la població d'aquestes plantes, que vetllen pel manteniment, l'oxigenació i la protecció de les aigües.

Mónica Riudrejo pinta la posidònia en extinció

"Tenim un patrimoni mediambiental preciós i delicat, però també una tradició de generar riquesa a través del turisme i el desenvolupament urbanístic. Les dues són importants, però hem de ser conscients que el creixement implica una petjada en el medi ambient, tant a la terra com en el mar".

Riudrejo també constata que, durant el seu procés de documentació, ha pogut comprovar com la depuració de les aigües de Mallorca no és suficient. A més, la posidònia creix a 50 metres del litoral, però els emissaris que expulsen les aigües depurades es troben molt a prop del mar, i això en provoca la destrucció i en dificulta el creixement.

L'artista també assenyala la contaminació i la pesca d'arrossegament com uns dels motius més importants de la desaparició d'aquestes praderies.

Durant un any, Mónica Riudrejo ha estat elaborant les peces d'aquesta exposició, que inclouen dibuixos, pintures a l'oli, instal·lacions, escultures i fotografies.

Amb una tècnica delicada de ressonància oriental, l'artista ha volgut fer evident la fragilitat d'aquestes plantes submarines que ja desapareixen.

L'exposició coincideix amb el simpòsium organitzat per la Universitat de les Illes Balears en col·laboració amb l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA), titulat 'L'Estat actual i les perspectives de futur de les praderies de posidònia oceànica". Aquesta conferència tindrà lloc el proper dilluns 16 d'abril al Centre de Cultura Sa Nostra.

stats