Mona Hatoum guanya la primera edició del premi Albert Camus per unanimitat

El jurat dictamina que la polivalent artista reuneix els mèrits per traslladar a través de la seva obra la confrontació del minimalisme i el surrealisme per explicar els conflictes mundials

L'artista multidisciplinària Mona Hatoum ha estat reconeguda amb el primer premi Albert Camus a Sant Lluís. Hatoum ha obtingut el guardó per decisió unànime del jurat, format per l'escriptor marroquí Tahar Ben Jelloum, la catedràtica d'ètica Victòria Camps, el filòsof i periodista Josep Ramoneda i la directora de la Societat d'Estudis Camusians, Agnes Spiguel. A més, el director de l'Institut Cervantes, Juan Manuel Bonet, exercí de president del jurat.

Mona Hatoum rebrà el distintiu l'1 de juny en una cerimònia que tindrà lloc a Sant Lluís. L'objectiu del premi Albert Camus és distingir una figura important, independentment dels seus àmbits de reflexió o de creació artística, per la seva trajectòria, i reconèixer la projecció de la seva obra per a les societats contemporànies. Hatoum sempre ha volgut, a través de les seves creacions, confrontar el minimalisme i el surrealisme per evidenciar els conflictes i les contradiccions del món.

Hatoum va néixer en el si d'una família palestina a Beirut l'any 1952, però actualment resideix a Londres. Ha format part de prestigioses exposicions col·lectives com la Turner Prize a Londres, la Biennal de Venècia, la Documenta XI de Kassel i la Biennal de Sidney. A títol individual, exposà la seva obra de performances, vídeos i escultures arreu del planeta. Hatoum va guanyar el Premi Joan Miró, el desè Hiroshima Art Prize i avui dia s'exhibeix a la Pulitzer Arts Foundation de St. Louis, als Estats Units.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF