EL SANT JORDI DELS PETITS
Cultura 09/04/2011

Món Llibre: més que una fira de llibres, un festival infantil

Laura Serra
2 min
Unes 12.000 persones passaran el cap de setmana pel Món Llibre.

Barcelona.Les riuades de gent que col·lapsen les paradetes de llibres el dia de Sant Jordi no són el lloc més adient per anar-hi amb criatures i que triïn el seu exemplar. Per això es va inventar fa set anys el Món Llibre. Més de quaranta editorials catalanes i internacionals es trobaran aquest cap de setmana entre el CCCB, el MNAC i les places adjacents per exposar les novetats editorials infantils i juvenils al voltant de Sant Jordi. Però aquest certamen literari està lluny de ser una fira del llibre convencional, com la de Bolonya, en què el negoci mana. El nombre d'activitats -tallers, concerts, espectacles, guies de lectura, etc.- són molt més nombrosos, voregen el centenar i són l'eix central d'un festival amb tots els ets i uts.

Tots els llibres es presenten amb espais de lectura -un detall: es pot provar abans de comprar- i fins i tot hi ha un espai d'assessorament amb experts prescriptors de llibres. Una de les claus és la fragmentació de l'oferta: tot i que el Món Llibre es dirigeix a nens i nenes entre 0 i 12 anys, hi ha espais específics per als preadolescents i per als de parvulari. "Els continguts de literatura infantil no tenen la difusió dels adults i hi ha autors boníssims que són grans desconeguts -diu Marta Almirall, de l'Institut de Cultura de Barcelona-. La finalitat de la fira és apropar al públic els títols nous, donar una bona informació als usuaris segons els seus gustos i fer que, per al nen, llegir sigui un caramel". Entre avui i demà hi passaran unes 12.000 persones.

Personatges com el músic Joan Garriga de la Troba Kung-Fú i El Petit de Cal Eril, el raper i actor Miguel Àngel Ripeu, ballarins de hip-hop, la performer Sònia Gómez i altres artistes mostraran la seva particular manera d'acostar-se als llibres de manera divertida. I es pot visitar al CCCB la mostra Astérix, els arxius d'Albert Uderzo . "Tenir un públic infantil amb criteri és necessari, és l'essència per tenir un país amb un bon nivell cultural", diu Almirall.

L'il·lustrador japonès Taro Gomi serà el convidat d'aquest any. L'originalitat dels temes que tracta i la singularitat de les seves il·lustracions és excepcional i mereix ser descobert: "Fa llibres en què el nen participa, tracta les emocions, plàsticament no s'assembla a ningú, juga amb el risc", alaba Almirall. Gargots, un llibre per dibuixar, pintar i crear , de l'Editorial Coco Books, és la seva obra més recent, però des que el 1990 va encetar la sèrie de gargots , ha estat un supervendes, traduït a 19 idiomes. A més, ha impulsat una iniciativa popular solidària dins del Món Llibre a favor del Japó.

stats