PREMIS TEATRALS
Cultura 12/04/2011

'Molly Sweeney' i 'Viatge a la lluna', premis Quim Masó

L.s.
1 min

Barcelona.Ahir al vespre es van atorgar els gironins premis Quim Masó, uns dels pocs guardons teatrals que incentiven la producció i l'exhibició d'obres en llengua catalana, i amb la gens menyspreable xifra de 30.000 euros i l'estrena assegurada al Festival Temporada Alta. Enguany el premi Quim Masó ha crescut amb un segon guardó, la beca Primer Acte, amb la mateixa quantitat i destinada a projectes per a públic infantil i familiar.

Molly Sweeney , de l'autor irlandès Brian Friel, dirigida per Miquel Górriz, va rebre el cinquè premi Quim Masó a projectes de producció teatral. El catòlic Friel és un dels grans autors irlandesos de tradició clàssica, premiat per exemple amb el Lawrence Olivier el 1991 per Dansa d'agost i premi de la crítica de Nova York per aquesta Molly Sweeney , estrenada el 1994. L'obra entrellaça tres monòlegs que interpretaran Míriam Alamany, Xicu Masó i Carles Martínez: una dona cega de naixement que se sotmet a una operació a la vista, el seu marit i el cirurgià.

Seguir Montsalvatge i Espinàs

La primera edició de la beca Primer Acte per a projectes infantils i juvenils va recaure en la formació instrumental Murtra Ensemble, que ha plantejat un díptic curiós: la primera part de l'obra és el Viatge a la lluna que van escriure als anys seixanta el compositor Xavier Montsalvatge i Josep Maria Espinàs, i la segona part és Llunàtics , la continuació d'aquella obra -la colla dels Pesquis arriben a la lluna- que han imaginat Albert Guinovart i Pau Miró. Aquest últim dirigirà un espectacle multidisciplinar amb tretze músics, dos actors cantants i projeccions animades que s'estrenarà al Temporada Alta i farà temporada al Teatre Nacional l'any que ve.

stats