EXPOSICIÓ
Cultura 15/09/2018

Michael Swaney apel·la al que és “lleig, incomplet o naïf”

L’exposició de pintura i dibuix es pot visitar a L21

María José Ribas
3 min
Michael Swaney apel·la al que és “lleig, incomplet o naïf”

PalmaLa darrera mostra de Michael Swaney a L21 va ser a The envelope, el 2015, quan va realitzar el projecte expositiu Sculptures & Groceries. En aquesta ocasió presenta Here I am, here I am. How do you do?, a l’espai que gestiona L21 al polígon de Son Castelló des de fa just dos anys. Aquesta és l’exposició individual més gran que de moment ha realitzat l’artista. Hi presenta setze peces de pintura de gran format i sis dibuixos de petit format. L’exposició s’inaugurà ahir, divendres, amb una festa musicada per Pedro Servera. Es podrà visitar fins al divendres 2 de novembre.

Swaney presenta dues sèries que ha realitzat aquest darrer any. Una que ja dona per finalitzada, Finger Family, inspirada en un vídeo d’animació infantil de colors saturats que s’ha convertit en viral i que la seva filla de tres anys veu de manera compulsiva. L’animació descriu la família de dits amb la cançoneta “Daddy finger, daddy finger, where are you? Here I am, here I am. How do you do? Mommy finger... Brother finger... Sister finger...”. D’aquí l’artista extreu el títol de la mostra i la iconografia de la mà i els dits, que tracta de manera repetitiva, amb un llenguatge infantilista que ell mateix reivindica com a “lleig, incomplet o naïf” i apel·la a la mítica frase de Picasso “a aprendre a pintar com els pintors del renaixement vaig tardar uns anys; pintar com els infants em va portar tota la vida”. La seva formació no és d’artista, sinó de dissenyador gràfic, tot i que la seva carrera l’ha desenvolupada en el camp de les arts visuals.

La inspiració es pot trobar a qualsevol lloc i Swaney recorre a la seva experiència domèstica i incorpora aquesta iconografia al seu llenguatge. Les mans es refereixen també al llenguatge més bàsic i universal, es representen des d’Egipte com a eina per a la comunicació. L’altra sèrie, en la qual continua treballant, està basada en jerseis pintats a mà que ell mateix col·lecciona.

Swaney és originari de Gibsons, un poble de Vancouver, tot i que fa 12 anys que viu a Barcelona. La seva carrera com a artista es desenvolupa en altres països d’Europa i als Estats Units. Tot d’una va apreciar que “a Espanya hi ha poc mercat”; malgrat això, Barcelona és una ciutat on li agrada viure, ja que comenta que “hi ha poques ciutats al món que puguin oferir el mateix”.

Al juliol, l’artista va realitzar una residència a Muro en el marc de Si Déu vol. Es tracta d’un projecte gestionat per Adolf Gil Gual, qui convida artistes a fer intervencions al poble i els ofereix casa i estudi. Swaney va decidir elaborar un mural de trencadís al poliesportiu, en el qual varen participar uns 400 infants del poble. Alumnes del col·legi d’entre 3 i 12 anys varen participar en el projecte durant cinc dies.

Prèviament havia duit a terme una experiència similar a San Martín del Río, a Terol, i a Gibsons, en què va involucrar gent del poble de totes les edats que podia portar les seves pròpies ceràmiques per trencar-les i incloure-les al mural. L’artista reconeix la influència d’Antoni Gaudí i de l’austríac Friedensreich Hundertwasser en la tècnica del trencadís.

Tant Swaney com L21 tenen la voluntat de realitzar una peça d’aquestes característiques a l’espai públic de Palma al final de l’exposició.

stats