Publicitat
Publicitat

Els presidents de Mèxic i Colòmbia presidiran l'acte de comiat de García Márquez

L'acte se celebrarà aquesta tarda, hora local, al Palacio de Bellas Artes. El recinte es guarnirà amb flors grogues, les preferides de l'autor, i sonaran fragments de peces del seus compositors favorits

El Palacio de Bellas Artes de la capital mexicana acollirà aquesta tarda, hora local, el primer homenatge a Gabriel García Márquez. L'acte estarà presidit pel president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, i el de Colòmbia, Juan Manuel Santos. Tots dos faran un discurs de 10 minuts.

Les cendres del premi Nobel partiran del seu domicili a la colònia Jardines del Pedregral a les 15.00 –22.00 h, hora catalana– acompanyades dels seus familiars. A partir de les 16.00 h els lectors de l'autor de 'Cien años de soledad' podran començar a accedir al recinte, que romandrà obert fins a les 19.00 h, per acomiadar-se de l'escriptor. Al contrari del que es va dir en els darrers dies, no està prevista la lectura de cap text inèdit de l'autor.

Amb motiu de l'homenatge s'han preparat una selecció de fragments musicals de compositors que li agradaven a García Márquez. L'escenari principal del Bellas Artes el presidirà un retrat monumental de l'autor i estarà guarnit amb flors grogues, les preferides de Gabo.

El president colombià va confirmar la seva presència a l'homenatge a Twitter. "Dilluns viatjaré a Mèxic per assistir a l'homenatge a Gabo, el colombià més gran de tots", va indicar al seu compte d'aquesta xarxa social. Santos viatjarà acompanyat per la primera dama, María Clemencia Rodríguez, i la ministra de Cultura, Mariana Garcés, així com l'ambaixador de Colòmbia a México, José Gabriel Ortiz. Segons l'agència oficial Colprensa, encara no s'ha confirmat la presència de les ministres d'Educació, María Fernanda Campo, i de Relacions Exteriors, María Ángela Holguín, així com la de diversos escriptors colombians. A més d'assistir a l'acte al Palacio de Bellas Artes, Santos té previst reunir-se amb la família de l'escriptor. Segons Colprensa, la trobada servirà també per decidir el destí de les cendres de l'autor.

Dimarts, el president colombià participarà a la cerimònia solemne que s'oficiarà a la catedral Primada de Bogotà, on l'Orquestra Simfònica Nacional de Colòmbia, dirigida per José Luis Domínguez, interpretarà el 'Rèquiem' de Mozart.

El comiat de Gabo es retransmetrà per televisió i ràdio, i s'instal·laran pantalles gegants a la plaça Bolívar de la capital colombiana perquè tota la ciutadania pugui participar de l'acte. A més, dimecres ministeri de Cultura inaugurarà l'exposició 'Gabo lectura nacional', en el marc del Dia de l'Idioma i el Dia Internacional del Llibre.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/02/2018

Consultar aquesta edició en PDF