Cultura 10/09/2011

Mestre, historiador, bibliòfil, sempre original i brillant

Agustí Alcoberro
2 min

Director del Museu d'Història de CatalunyaCom a molts companys, el professor Josep Termes em va deixar una gran petjada en els anys d'estudiant universitari. Les seves classes eren sempre distretes i imprevisibles. Les feia gairebé sense apunts, només amb un breu esquema. I, com que ho sabia tot i, a més, sabia explicar-ho, sempre sorties de l'aula amb la sensació d'haver après moltes coses. Si en les classes fugia de la convenció i de la mediocritat, més encara ho va fer en la recerca històrica. En una època de rigideses i dogmatismes, Termes va ser sempre original i brillant: no pas per un posat estètic, sinó per honestedat i per necessitat intel·lectual.

Els seus valuosos estudis sobre l'anarconsindicalisme van encetar la recerca d'un col·lectiu clau en la nostra història. La vindicació del catalanisme treballador i popular va trencar esquemes entre aquells que creien que " el catalán era la lengua de la burguesía ", i va obrir portes als estudis sobre les arrels republicanes, pageses, menestrals i obreres del moviment polític més important de la Catalunya contemporània. També els seus estudis sobre la immigració del segle XX han tingut una gran transcendència.

Amb els anys, Termes va formar una gran biblioteca, on tenien cabuda totes les seves inquietuds. En destacaré les col·leccions sobre cultura popular catalana: auques, cromos, programes de mà del cinema dels anys 30, etc. Des de fa alguns mesos, i per expressa voluntat seva, el fons Termes és custodiat al Museu d'Història de Catalunya. Són 30.000 volums, documents i objectes sobre el moviment obrer i el catalanisme, que va reunir durant quasi seixanta anys d'existència. Termes assegurava que al llarg de la seva vida adulta havia comprat una mitjana d'un llibre i mig al dia. Desitgem poder-ne començar ben aviat la catalogació.

stats