Cultura 06/12/2013

'Més que un barri', el documental que narra la transformació de la Indioteria

S'estrena dissabte al Trui Teatre i explica com va començar la xarxa que cohesiona el districte

Enric Borràs
3 min

Palma.El capellà Bartomeu Suau va ser l'espurna per transformar un barri perifèric de Palma -crescut del desarrollismo franquista- en un poble cohesionat enmig d'una ciutat que no parava de créixer: la Indioteria. Ara, trenta-quatre anys després d'atiar el foc, el documental Més que un barri narra la història que va començar amb el Club d'Esplai Jovent fundat per Suau. D'allà varen sortir des d'una granja escola fins a una cooperativa o un club de la tercera edat, entre d'altres. Ara, a l'esplai hi participen 600 al·lots i 90 monitors. Relaciona més de 300 famílies i garanteix la cohesió social del barri.

"El documental ha de servir perquè la gent s'adoni que el que fa és important, que quan ens ajuntam som capaços de canviar el món", explica Suau. Vol que Més que un barri serveixi per explicar com han aconseguit teixir una Indioteria unida però, sobretot, perquè els qui ho han fet i ho fan cada dia es valorin a si mateixos. El documental, dirigit per Iskra Karadzhova i realitzat per Cinètica Produccions, s'estrenarà dissabte a les 18h al Trui Teatre i també s'emetrà per IB3.

La xarxa creada al voltant o a partir del Club d'Esplai va crear els lligams necessaris per evitar el conflicte en una zona urbana que havia crescut envaint el poble de la Indioteria. Suau explica que, arran de la construcció del polígon de Son Castelló a finals dels seixanta, a principis dels anys setanta es varen començar a fer habitatges de pisos en una zona que fins llavors era rural. Els nouvinguts ben aviat es van menjar el poble, que va quedar superat per una allau humana de gent que venia de fora de Mallorca i no es coneixia entre si. A partir de mitjan anys setanta, com en moltes altres zones urbanes, això va començar a causar conflictes.

Quan Suau va arribar al barri, destinat a la parròquia de Sant Josep del Terme, l'any 1979, va muntar uns campaments a Menorca. Allà va proposar -i els nins i al·lots van votar-hi a favor- obrir un esplai: el Club d'Esplai Jovent, nascut el novembre de 1980. "Tot el que es fa comença a partir dels joves de l'esplai", indica Suau. L'entitat ha estat el punt de partida de projectes com la cooperativa educativa, que cada any forma entre 130 i 150 alumnes i que varen començar un grup de membres de l'esplai d'entre desset i vint anys el 1984, empesos per Suau. S'hi fan itineraris per a adults i per a joves, des de formació en mecànica d'automòbils o manteniment d'embarcacions, fins a cursos d'orientació laboral, de com trobar i mantenir una feina o, fins i tot, pràctiques en empresa.

Impulsor

El capellà irreductible, capaç d'atiar tot un barri, es treu mèrit com a impulsor de les moltes iniciatives sorgides al voltant de Jovent. Explica que les duen a terme, sempre, joves provinents de l'esplai: "Jo només prenc un cafè amb ells, els anim a fer-ho i hi intervenc just si hi ha problemes o cal parlar amb l'administració". "En surt gent molt bona i estic convençut que continuaran", assegura, perquè "Jovent ha transmès una filosofia de lluita per al barri a tots els que hi han passat: encara que treballin en altres llocs, comparteixen aquest esperit de lluita".

La xarxa creada al voltant de l'esplai no només va servir per cohesionar un barri crescut com un bolet, sinó també per fer que fos capaç d'assumir l'onada migratòria dels noranta, que ha causat molts més problemes en d'altres barris de Palma, com Son Gotleu.

"Molta gent de sempre va vendre els pisos per comprar-se un xalet a fora i en varen arribar de llocs com Senegal, Kenya i Llatinoamèrica, però duien els nins a l'esplai i allà s'havien de relacionar amb els altres pares i els monitors", conta Suau. Admet que, entre la segona onada d'immigrants i, després, la crisi econòmica, han estat uns anys difícils, però veu el futur amb optimisme perquè el barri és unit.

A banda de Suau, Més que un barri dóna veu a monitors que entraren a Jovent sent nins, pioners de la cooperativa, joves que hi passaren i els fou útil, i expolítics de les administracions que hi van donar suport. El documental va reunir en una sala un expresident i una exbatlessa socialista, Francesc Antich i Aina Calvo, amb dos homòlegs populars: Gabriel Cañellas i Catalina Cirer. Tots quatre comparteixen en un plató improvisat idees, reflexions i opinions sobre un teixit al qual tots feren costat, el que havia començat de la mà de Bartomeu Suau i els membres del Club d'Esplai Jovent.

stats