FIRA

Més de 40 editors i artistes exposen al Tropicana Dreams

Binissalem acull entre ahir i avui el Festival Internacional i Sensacional d’Autoedició Gràfica i Sonora

Fanzins, obra gràfica, cassets, editorials independents i festivals d’autoedició es trobaren al Casal de Cultura Can Gelabert de Binissalem ahir horabaixa i tornaran a trobar-s’hi avui, en la segona edició del Tropicana Dreams. El festival està organitzat per dos col·lectius, per una banda, Voston i, per l’altra, Children of Corita, que prové d’uns cursos de serigrafia impartits per l’artista Carles G.O’D. al CAC Ses Voltes. “Al final, de tant crear ens vàrem fer amics, el contacte porta l’afecte, i d’allà va sorgir el somni humit de fer realitat el Tropicana Dreams” afirma Javi Cobo, membre de Children of Corita.

És un projecte que amb només un any ja forma part de la xarxa dels festivals més rellevants de l’escena de l’autoedició gràfica i sonora d’Europa. “L’any passat vàrem anar a bastants festivals internacionals: el Crack de Roma, el Gutter Fest de Barcelona i el Ratatà d’Italia, i allà ens donam a conèixer, hi feim els contactes i aconseguim que vingui gent de fora”, comenta Cobo.

La iniciativa és autogestionada i, tot i que compta amb la col·laboració en espècies d’alguns espònsors, els col·lectius reinverteixen el que treuen en altres activitats. “A través dels Tropicòctels, petites exposicions i festes que feim durant l’any, i el que treim del festival, reinvertim en el Tropicana”.

Mercadet gràfic i concerts

L’essència del Tropicana Dreams és el mercadet, i enguany creix en nombre de participants. Més de 40 expositors ompliran Can Gelabert amb paradetes dedicades a l’autoedició. Hi participen gent i col·lectius de les Illes i la Península, de diversos indrets de França i de Berlín.

Un altre dels plats forts de l’esdeveniment són els concerts amb els quals es tanca cada jornada. Anit pujaran a l’escenari del festival el músic d’electrònica experimental de la República Txeca MC Broko; la banda femenina de punk de Barcelona Sandré; el grup mallorquí de garatge Come Animal! i, des de València, la banda de rock Aullido Atómico.

Exposicions

Enguany també creix el nombre d’activitats paral·leles que es duen a terme en el marc del festival. Les exposicions en són un dels plats forts i enguany es podrà veure una mostra a càrrec de l’il·lustrador Gustavo Berocan, que també repeteix el taller de fanzín col·laboratiu que va fer en la passada edició. També s’exposarà la feina del col·lectiu de Barcelona Taller La Roda i es presentarà el projecte Shagaluf de Carles G.O’D.

Xerrades

Les xerrades formen part de l’oferta complementària de l’esdeveniment. “Hem fet una xerrada sobre l’experiència de muntar un festival i avui a migdia hi haurà presentacions dels còmics de les editorials que venen”, que són Ediciones Valientes i Ed. Calamidad, ambdues de València; Triiiturbo i Ed. En la Higuera, de Madrid, i les locals Autsaider Còmics i Edicions del Despropòsit.

Tallers i art urbà

La participació del públic és una de les claus de la iniciativa, que opta per la integració en el teixit local perquè el retorn social sigui una realitat. Prèviament al festival, s’han duit a terme tallers a l’escola de Binissalem, amb els quals els més joves del poble han ajudat a confeccionar tota la decoració que engalanarà el Casal. “Han fet banderoles, cartells i grafits. també els hem ensenyat què és un fanzín i què són la serigrafia i l’autoedició. Hem fet com una immersió en el poble de Binissalem”, explica Javi Cobo.

Durant el dia d’avui, els artistes urbans Fàtima i Gràcia de Juan, 435IS, Verni i l’artista de Bilbao Tropi Delia duran a terme murals a l’escola del municipi.

D’altra banda, Diego Álvarez Basajaun realitzarà avui a migdia un taller de dibuix electrònic anomenat drawdio o llapis musical, que consisteix en un aparell electrònic que uneix diverses disciplines, dibuix, so i creació DIY, i que és capaç de produir sons mentre hom dibuixa o escriu. Durant l’horabaixa, es farà un taller demostració de Body Noise Amp, que és un amplificador de l’electricitat corporal que permet experimentar amb el contacte del cos per generar so.

Ràdio feminista

El programa de ràdio Fuera de Órbita es traslladarà a Binissalem per fer un Especial Tropicana que s’enregistrarà i inclourà entrevistes a artistes, música, comentaris i una bústia de missatges secrets. El festival tancarà les portes a les 22 h amb una performança sorpresa del col·lectiu de Berlín Czentrifuga.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF