Cultura 24/01/2020

Més de cinquanta espectacles en la temporada de gener a maig del Principal de Palma

El director del teatre, Josep Ramon Cerdà, ha presentat aquest divendres al matí la segona part de la programació

Elena Navarro
3 min
Imatge de la presentació, aquest matí al teatre Principal

PalmaTeatre, òpera, dansa, circ, nous llenguatges, teresetes. Més de cinquanta espectacles té preparats el teatre Principal de Palma fins al juliol, en la segona part de la temporada 2019-20. Aquest divendres al matí, el director del teatre, Josep Ramon Cerdà, n'ha desgranat alguns dels detalls en roda de premsa, juntament amb la consellera insular de Cultura, Bel Busquets. "És una programació amb un nivell altíssim", ha assegurat Cerdà, que ha volgut destacar especialment la presència de producció local.

En aquest sentit, sobresurten propostes com Ginoide, de la companyia Baal (formada per Carrasco i el científic i performador Gaspar Morey), que ja es va estrenar a la Fira B!; Excalibur i altres històries d'animals morts, de Las Hermanas Picohueso, que va passar per la Fira de Tàrrega; Magallanes.0, de Jeroni Obrador, que es troba actualment en una gira internacional, i Els ocells, de La Calòrica, una companyia establerta a Barcelona però amb diversos membres mallorquins.

En música, provinent de l'illa hi ha, entre altres, els Da Souza, Ombra, Salvatge Cor (amb Ferran Palau) i l'espectacle Som tantíssimes, d'homenatge a Maria Antònia Salvà, en col·laboració amb la Fundació Mallorca Literària. S'hi sumen altres propostes com els concerts de Pi de la Serra i Joan Isaac, en el marc del Barnasants. I, a escala internacional, els Morganway i Avishai Cohen amb l'Orquestra Simfònica de les Balears. També internacionals però en altres disciplines, el director ha destacat Acherland, d'Anne Teresa de Keersmaeker (dansa), i Why?, de Peter Brook (teatre), un dels dramaturgs més destacats de l'escena actual.

Creació contemporània i clàssics per a la cultura general

Obres de companyies emergents, innovadores, ben acollides per la crítica i el públic, com Negrata de merda, de La Pulpe Teatro (inclosa en el marc del Festival de la Paraula. VI Torneig de dramatúrgia); Hemos venido a darlo todo, de Voadora i dirigida per Marta Pazos, i l'espectacle A vore, de Ramon Balagué, Sònia Gómez i Atrio, completen la programació.

A més, amb la intenció de fer arribar a través de les arts escèniques clàssics literaris, també es representaran obres com Tirant lo Blanc (una col·laboració amb la Generalitat Valenciana) i el Memorial de Setmana Santa de Blai Bonet dit per Toni Gomila. "Són obres d'interès acadèmic i escolar, perquè volem que els escolars i universitaris s'acostumin a venir al vespre per consumir cultura general", ha precisat Cerdà.

Sergi Belbel dirigeix 'La brigada invisible'

A final de temporada es podrà veure el resultat dels autors residents al teatre, Rafel Gallego i Laura Marte, amb la lectura dramatitzada de La brigada invisible, dirigida per Sergi Belbel, i que se centra en la realitat de les treballadores de la neteja, les Kellys. Tal com ha explicat Gallego, ara mateix té un 80% de l'obra escrita i ja està passant el material a Belbel, "de manera que ja es tracta d'una feina en conjunt".

Encara no hi ha res tancat, però Cerdà ha avançat que tenen la intenció de produir la peça amb vista a l'any que ve i que la dirigeixi el mateix Belbel. Aquesta seria la dinàmica a partir d'ara: que els treballs de residència artística es transformin sempre que es pugui en produccions pròpies. Si finalment es duu a terme, es farà un càsting obert.

La producció pròpia d'enguany, Clitemnestra, la casa dels noms, dirigida per Agustí Villaronga, arribarà a l'escenari els darrers dies de març i primers d'abril. Un altre avançament de què s'ha informat aquest divendres és que l'obra passarà pel teatre Romea de Barcelona i pel Sagunt a Escena.

Una festa dona el tret de sortida a la temporada d'òpera

Aquest divendres al vespre l'espectacle Loopera servirà de festa de presentació de la 34a Temporada d'Òpera, que inclourà tres obres: Carmen, Lucia di Lammemoor i La flauta màgica. Cerdà ha precisat que aquesta programació ja estava tancada per la direcció anterior i que per a l'any vinent tenen pensat afegir-hi una quarta peça, de més petit format.

Pel que fa a la festa, la nit arrancarà amb un espectacle de dansa de la companyia Delrevés, Finale. A continuació, seguirà Loopera (dirigida per Joan Fullana), que contindrà una sessió en viu de música electrònica que versionarà les tres propostes d'òpera d'aquesta temporada al Principal.

Conveni amb el Teatre de Manacor

Els serveis jurídics del Consell estan estudiant actualment el conveni de col·laboració del Principal amb el Teatre de Manacor. Cerdà ha assegurat que "l'esperit del conveni és potenciar Manacor "com un gran centre d'exhibició", ja que no n'hi ha cap d'igual enlloc més de l'illa, amb una programació específica i un public fidel". Si els serveis jurídics hi donen el sí, s'atorgarien a l'espai manacorí els 50.000 € previstos per a aquest 2020.

stats