Més d’un miler de persones treuen la llengua en l'aniversari de Joves de Mallorca per la Llengua

Celebren els seus 25 anys de lluita pel català

Joves de Mallorca per la Llengua va celebrar aquest divendres amb més d’un miler de persones els seus 25 anys de lluita pel català. Maria de la Salut va ser l’escenari que va acollir la diada 'Treu la llengua', que va consistir en una gimcana a càrrec de l’Esplai Es Rebrot, una ballada amb Al-Mayurqa, sopar i un concert amb grups en català de Mallorca, el País Valencià i Catalunya.

Xarxa, ZOO, Roba Estesa, Pirat's Sound Sistema i PD Burbaia Rissada, a més de l’espectacle de llum de Joan Servera i la batucada Deixonats, varen ser l’aposta dels Joves per al concert d’aniversari. Una aposta encertada que va fer que s’esgotassin les entrades en menys de 15 dies.

En la seva intervenció a la diada, la coordinadora de Joves de Mallorca per la Llengua, Mireia Mercadal, va llegir un manifest reivindicatiu per la llengua i la cultura. “Avui treim la llengua per proclamar que volem que les Illes Balears, on conviu gent de distints orígens, cultures i llengües, siguin una societat cohesionada, on tothom respecti la llengua dels altres i on la llengua catalana serveixi com a eina de cohesió social”, va remarcar. Amb el manifest, l’entitat també va voler mostrar el seu suport als mitjans de comunicació en català i a totes les persones “perseguides i represaliades per expressar les seves idees i les seves creacions”. A més, varen llançar un missatge a les institucions per exigir “un compromís ferm amb la plena recuperació de la nostra llengua”. Així, varen demanar als consells que facin “accions i campanyes per sensibilitzar la ciutadania i per prestigiar l'aprenentatge i l'ús social de la llengua catalana”; i al Govern, “que retorni el requisit de coneixement del català a tots els llocs de feina de les administracions, que apliqui clàusules socials lingüístiques per a tots els seus proveïdors, que apliqui les 136 mesures seleccionades del Pla general de normalització lingüística, elaborat pel Consell Social de la Llengua, i que posi en marxa de manera immediata l'Oficina de Garanties Lingüístiques”.

“Avui treim la llengua per proclamar, alt i clar, que davant l'actual context que viu l'estat espanyol d'involució democràtica i de retallades de drets, lluny de callar, traurem la llengua tantes vegades com faci falta per defensar la llibertat, totes les llibertats, i de manera especial la llibertat d'expressió”, va destacar Mercadal en representació de l’entitat. Així, els Joves de Mallorca per la Llengua varen confirmar que el 'Treu la llengua' tindrà continuïtat amb la intenció que es consolidi com un esdeveniment anual per a la promoció de la llengua i la cultura.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF