LLETRES
Cultura 03/11/2017

Menorca reconeix la influència de Pau Faner en la literatura catalana

Durant el cap de setmana continuen els actes programats del Congrés Internacional que exposa l’obra i l’evolució de l’artista ciutadellenc

Ivan Martín
3 min
HOMENATGE Pau Faner i el conseller insular de Cultura, Miquel Àngel Maria.

CiutadellaCiutadella ret homenatge aquests dies a la figura de l’escriptor i pintor Pau Faner. La rellevància de la seva obra per a la literatura catalana a Menorca s’ha escenificat amb el suport de la Conselleria balear de Cultura, el Consell Insular i l’Ajuntament de Ciutadella. El Congrés Internacional Pau Faner arrencà ahir i finalitzarà demà. Un programa d’actes molt complet i diversificat repassa la trajectòria del novel·lista ciutadellenc.

IME

L’Institut Menorquí d’Estudis també ha volgut contribuir a la posada en valor d’una projecció rica i internacional. Tal com reconeix la coordinadora científica de l’IME, Fina Salord, “l’obra de Faner simbolitza el naixement de la literatura catalana a l’illa, especialment arran de la publicació del llibre Contes menorquins, l’any 1972”. Cal remarcar que durant els anys següents Pau Faner visqué uns moments dolços amb el premi Ciutat de Mallorca per L’arcàngel i la consecució del premi Sant Jordi amb Un regne per a mi. No seran els únics treballs guardonats, però escenifiquen el paper d’un artista polifacètic.

D’altra banda, Fina Salord explica que “la idea d’organitzar un Congrés Internacional a la figura de Pau Faner neix en el marc d’uns estudis literaris anuals que es duien a terme des de l’Institut Menorquí d’Estudis. Quan arribà el torn de Faner, vàrem creure oportú rellançar-ne la rellevància. A més a més, el fet que aquest esdeveniment coincideixi amb la Fira del Llibre en Català a Ciutadella no és casual. Entenem que és la millor manera de retre homenatge a la seva obra o reconèixer-la”.

Avui, segona jornada

La jornada d’avui a la sala Jeroni Marquès del Cercle Artístic de Ciutadella comença a les 10.00 h amb una ponència a càrrec de Francesc Foguet, de la Universitat Autònoma de Barcelona, qui, amb el títol El teatre de Pau Faner: memòria, doblers i bellesa, ens aproximarà la faceta del novel·lista menorquí en aquest camp. Posteriorment, a les 10.45 h, la ponència de Joan Cantavella, de la Universidad CEU San Pablo de Madrid, posarà damunt la taula Els atípics articles de Pau Faner.

Un dels plats forts del Congrés Internacional arribarà a les 12.30 hores amb la taula rodona titulada Les traduccions de l’obra de Pau Faner, amb Ursula Bedogni, traductora del seu treball a l’italià; Volker Glab, traductor a l’alemany, i Pilar Arnau, membre de la Universitat de les Illes Balears. I a la tarda, el Congrés es reprèn a les 17.00 hores amb una ponència dirigida per Joan Francesc López Casasnovas, Els camins de l’aventura en les darreres obres de Pau Faner. Mentrestant, a les 17.45 hores arribarà el torn per a Ismael Pelegrí, integrant de l’Institut Menorquí d’Estudis i gran artífex de la configuració del programa d’actes. Pelegrí també durà a terme una ponència, Un fillet amb unes ales. La mitificació de la infantesa en la narrativa breu de Pau Faner.

Activitat gastronòmica

Les jornades conclouran amb una síntesi final amb els apunts de Fina Salord, Pilar Arnau i el mateix Ismael Pelegrí. Abans de posar punt final a un dissabte carregat d’emocions, la col·laboració de l’associació gastronòmica i cultural Fra Roger permetrà a les 20.00 h La cuina de la fonda Roses: tast de receptes d’El mal de la guerra, una activitat gastronòmica que encapçala Pep Pelfort, del Centre d’Estudis Gastronòmics Menorca. I a les 21.30 h, sopar d’homenatge La cuina de l’illa als llibres de Pau Faner, un esdeveniment que té com a finalitat donar a conèixer la trajectòria del ciutadellenc des del vessant culinari i la seva trajectòria. El Congrés Internacional acabarà demà amb la ruta literària Pau Faner, home de paraula, que arrencarà a les 11.00 h, amb Miquel Àngel Limón com a conductor.

stats