LITERATURA
Cultura 07/04/2018

Menorca, baluard de lletres i pensament

La iniciativa Tallers Islados aferma la seva presència signant un conveni amb Es Baluard

Marina P. De Cabo
3 min
Imatge de Mariona Fernández, promotora de Tallers Islados.

PalmaMenorca, any 2010. L’amor per la literatura, l’art i la filosofia provoca que Mariona Fernández i Josep Maria Fontserè es reuneixin a l’illa per dur a terme el primer dels Tallers Islados, cursos residencials impartits per escriptors o pensadors de renom en l’àmbit de les humanitats i desenvolupats en un entorn únic i privilegiat: un “lloc” menorquí, una casa de camp que participa de la natura i l’assossec necessaris per mantenir-se permeables a la bellesa que encara ens poden regalar determinats racons del món.

Al llarg dels anys, incomparables emplaçaments com Son Triay, Las Mercedes o Mongofra Vell han allotjat Joan Fontcuberta, Romà Gubern, Bernanrdo Atxaga, Jorge Carrión, Rafael Chirbes, Belén Gopegui, Chantal Maillard, Rosa Montero, Albert Sánchez Piñol, Javier Reverte, Rafael Argullol, Victoria Cirlot, Jorge Wagensberg i Albert Boadella, entre d’altres figures eminents del món de la cultura. El reduït aforament -a cada taller es poden inscriure un màxim de 16 persones- i la peculiaritat d’oferir allotjament propicien unes sinergies i una intimitat que gairebé es pot parlar de petits miracles, valors afegits al rigor del programa i al nivell de les personalitats que imparteixen les sessions.

Enguany, Tallers Islados han establert un acord de col·laboració amb Es Baluard per donar a conèixer el projecte i tractar de divulgar la seva idiosincràsia, ja que sovint sembla que les Illes vivim unes d’esquena a les altres en lloc d’aprofitar la diversitat cultural que emana de totes cinc. Per la part del museu, es pretén, amb els diferents convenis signats amb diverses entitats, formar una xarxa de cooperació per reforçar la realitat cultural més propera, lloable obstinació que en l’actualitat es fa més que necessària.

Per al 2018, han baixat un poc el ritme; en comptes de programar uns deu tallers, han decidit oferir-ne només tres per centrar les seves energies en un repensament del projecte per tal d’adaptar-se a la nova situació: Menorca s’ha posat de moda, fet que comporta un augment de preus en vols i lloguers de les estades. Juan José Millás, Rosa Regàs i Andrés Neuman són els tres convidats d’honor que conduiran les sessions.

Per Mariona Fernández, es tracta d’un projecte més vital que professional. Fa ja vuit anys que decidí importar i adaptar al món de les lletres la pràctica de residències o estades, més comuna en disciplines relatives a arts plàstiques. Tallers Islados començà en plena efervescència de la crisi i llueix amb orgull el títol de supervivent, enmig de les terribles conseqüències que portà amb si el crac del segle XXI, entre les quals s’inclouen la mancança de subvencions, fruit de les retallades a cultura, i l’ànsia pels doblers fàcils, que prioritzen turisme de masses i barbàrie a coneixement i esperit crític. Fernández afirma que la pretensió mai va ser fer un gran projecte, i que amb els anys ha descobert que el veritable valor, a part del saber que es transmet, es “allò que es crea entre els assistents; el fet d’estar convivint amb un autor admirat i envoltat de gent amb interessos comuns crea unes amistats tan fèrries que són impossibles d’imaginar amb anterioritat; aquesta és una de les grans riqueses que fa únics els tallers, ja que en els convencionals no succeeix”. Entre la infinitat de records i anècdotes amb què la seva perseverança resulta recompensada, recorda el somriure i la naturalitat dels assistents, i la felicitat immensa i inigualable de Romà Gubern en ficar-se dins la cristal·lina mar menorquina, que participa de la Mediterrània alhora que mostra una olor única, impossible de descriure, de la qual es queda impregnada la pell.

stats