MÚSICA
Cultura 17/05/2016

Max dibuixa la humanitat de Llull i Cap de Turc la reinterpreta i hi posa música

Presenten 'Llum de Llull', el segon treball discogràfic del grup, que es publica en format llibre amb il·lustracions del dibuixant mallorquí

Yolanda Tarramera
2 min
D'esquerra a dreta, Txema González, Jaume Reus, Laia MaLo i Max, integrants de Cap de Turc

PalmaUna revisió arriscada i creativa de la figura de Ramon Llull ha donat peu a 'Llum de Llull', una obra presentada en format disc llibre que neix del treball poètic, musical i il·lustratiu del dibuixant Max i del grup Cap de Turc. El primer s'ha encarregat de dibuixar "la humanitat" del filòsof; els segons, de posar melodia a les lletres i reinterpretar les idees dels paisatges de Ramon Llull. El resultat: onze postals d'antologia coral que formen el segon treball discogràfic dels mallorquins.

"A 'Llum de Llull' totes les disciplines es posen al servei d'un propòsit comú: mostrar la grandesa de l'Il·luminat i de la universalitat de la seva circumstància", explica en el llibre el musicòleg Francesc Vicens en referència al filòsof.

La idea parteix de Txema González, membre de Cap de Turc i músic especialista en instruments medievals, que va proposar al seu amic i dibuixant de còmic tornar a ser present en aquest projecte, "nascut de la necessitat de voler trencar tòpics". El dibuixant no va dubtar-ho ni un segon, ja que coneix bé el treball del grup, amb qui ha col·laborat en nombrosos concerts realitzant il·lustracions en directe projectades damunt una pantalla. De fet, en un dels temes d'aquest nou treball se sent la gravació del so del seu llapis dibuixant.

En aquesta ocasió, però, Max ha hagut de fer la seva reinterpretació de Llull i el resultat és "un Ramon d'estar per casa". "M'he centrat a mostrar-lo com un mallorquí més i dibuixar el que em suggeria la música", ha explicat aquest dimarts, durant la presentació que ha tingut lloc a Xocolat. Durant la seva intervenció, Max ha volgut destacar el treball de la seva filla Aina Capdevila, que és qui s'ha encarregat del disseny de la publicació.

El procés creatiu va partir del treball de captació i adaptació de l'escriptora, poetessa i vocalista del grup, Laia MaLo, que va llegir-se'n més de 400 pàgines fins a trobar els poemes que componen els temes. "Cercava obres que no s'haguessin musicat abans però que també tinguessin una mètrica musical", ha explicat. "Volíem experimentar el fet de matar el pare de la literatura catalana, llevar-li importància literària i afrontar-lo des d'un punt de vista humà i proper". Així, i sense prejudicis a l'hora de jugar amb els textos, els músics Txema González i Jaume Reus –especialitzat en electrònica– han donat forma a un disc "d'experimentació" que inclou sons d'instruments tradicionals que fins ara no s'havien tocat en directe (daf, darbuca, rip, udú, bendir o percussions) passats pel filtre de l'electrònica. Un resultat del qual Llull "estaria ben content", assegurà González.

El disc llibre, que es pot adquirir per 18 euros i del qual se n'han editat 1.500 còpies, es presentarà el proper 26 de maig al centre cultural de Can Gelabert, a Binissalem, i els dies 9, 10 i 11 al Jazz Bar de Ciutadella i al Claustre de Maó, respectivament. A final de juny està previst presentar-lo a Barcelona, però també es plantegen dur-lo a altres punts de la Península ja que, segons va explicar el coordinador editorial, Sebastià Marí, "Llull va més enllà de l'àmbit català".

stats