63A EDICIÓ DEL FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA DE BERLÍN
Cultura 09/02/2013

Matt Damon i la identitat americana

L'actor presenta a Berlín 'Tierra prometida' i torna a posar-se a les ordres de Gus van Sant

Xavi Serra
2 min
AUTÒGRAFS SOTA LA NEU 
 Matt Damon firmant autògrafs a la catifa vermella abans de 
 La presentació oficial de Tierra prometida a la Berlinale.

Enviat Especial A BerlínMatt Damon i la seva cara eterna de bon xicot i gendre perfecte van passar ahir pel Festival de Berlín, on l'actor fa dies que té la premsa esvalotada perquè dimecres se'l va veure sopant com si res amb George Clooney, que fa unes setmanes que és a la ciutat preparant el rodatge de The monuments men , una cinta sobre els experts que van ajudar l'exèrcit aliat a recuperar les obres d'art robades pels nazis. Però l'excusa d'ahir era la presentació a la Berlinale de Tierra prometida , un melodrama sense espines en què interpreta el representant d'una empresa que vol adquirir les terres d'una comunitat rural per perforar-hi i extreure-hi gas a través del polèmic mètode anomenat fracking .

Tierra prometida és també -si passem per alt l'experimental Gerry - el retrobament de l'actor amb el director Gus van Sant, 15 anys després de L'indomable Will Hunting . Com aleshores, Damon és un dels autors del guió de la pel·lícula, però ara el firma amb John Krasinski en comptes de Ben Affleck, de qui, per cert, es va parlar a la roda de premsa -"Fa uns anys era en un dels pitjors llocs en què et pots trobar en aquest negoci: venia revistes, no pel·lícules", va recordar Damon, orgullós dels èxits recents del seu amic-. La pel·lícula havia de significar el debut del protagonista de la Trilogia de Bourne com a director, però a última hora problemes d'agenda van impedir-li posar-se al capdavant del projecte i Van Sant va acudir al rescat. "És el millor que li podia haver passat a la pel·lícula", deia ahir.

A Tierra prometida Damon capgira l'arquetip del representant de les grans corporacions nord-americanes: en comptes de maletí i corbata, porta camisa de franel·la i unes botes gastades. És "un d'ells", un noi de poble que va estudiar a la universitat però que encara domina els codis de les comunitats rurals i se n'aprofita per comprar terrenys a baix preu. Però en un poble on està en joc un gran negoci troba més problemes dels que esperava: un professor de ciències que sap el que es diu, un activista ecologista amb un bec d'or i, esclar, l'amor d'una xicota. "És una pel·lícula sobre la identitat americana, sobre les decisions que prenem i les conseqüències que tenen", afirmava.

Com a guionista, Damon trepitja un terreny pantanós. La seva visió romàntica de la vida rural és pròxima a la condescendència, i presenta com un descobriment que els pagesos puguin pensar per ells mateixos. I és difícil rastrejar el geni de Gus van Sant en la direcció: només hi trobem l'ofici i l'experiència d'un autor que no sembla que estigui posant el cor en el que filma.

Relacions negades

Fora de Tierra prometida , la competició oficial girava ahir al voltant dels afectes negats. Ulrich Seidl es mostrava més pudorós del que és habitual en ell a Paradise: Hope , sobre els jocs de seducció i poder entre una adolescent i un metge en un campament d'estiu per a nois grassos. L'anodí calvari d'un mossèn gai a la polonesa In the name of.. . i la lluita per trencar l'addicció al porno de Joseph Gordon-Levitt en el seu simpàtic debut, Don Jon's Addiction , completaven la jornada.

stats