SANT JORDI 2011
Cultura 23/04/2011

Mas estrena el Sant Jordi minimalista

La crisi tot ho atura. La celebració institucional de Sant Jordi serà la més discreta i austera que es recorda. Artur Mas ha deixat enrere les trobades cíviques multitudinàries de Pujol, Maragall i Montilla.

Ferran Casas
2 min
Mas estrena el Sant Jordi minimalista

Barcelona.Ni xocolatades atapeint el Pati dels Tarongers i la galeria gòtica ni esmorzars massius als jardins del Palau de Pedralbes amb una inacabable llista de convidats del món social i polític. Artur Mas ha organitzat un Sant Jordi ben auster que no s'ha escapat de la tisorada que empaita els departaments.

La reducció d'actes protocol·laris farà que la tradicional missa oficiada a primera hora per l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, a Palau, i la benedicció de parades de roses tingui un protagonisme mediàtic inaudit. Hi seran representants d'entitats socials, el Govern i càrrecs polítics. El reduït grup d'assistents passarà després de l'ofici religiós a una trobada cafè amb Mas. La llista de convidats no passa del centenar. Res a veure amb els més de 3.000 que esperava els últims anys Montilla. Això sí, els polítics seguiran tenint a disposició un espai habilitat per fer declaracions.

Picada d'ullet al turisme

La Generalitat ha volgut posar un accent solidari a Sant Jordi organitzant a la Sagrada Família, que Benet XVI va consagrar al novembre, un homenatge públic i ciutadà a les víctimes del terratrèmol del Japó. L'acte, que presentarà l'actriu Montserrat Carulla vestida amb un quimono blanc (símbol del dol nipó), coincidirà amb el 25è aniversari de l'exportació de la diada de la rosa i el llibre al Japó. Presidència ha pensat aquest acte, que començarà a les dotze del matí, també com a agraïment als centenars de milers de japonesos que cada any visiten Catalunya encuriosits per l'obra de Gaudí. L'homenatge consistirà en actuacions musicals i lectura de poemes.

En els actes de Sant Jordi la Generalitat gastarà 18.000 euros sense incloure l'homenatge al Japó. Una xifra que és lluny dels 200.000 gastats l'any 2010. Montilla va heretar la recepció a Pedralbes, a la qual mai van faltar els dirigents de CiU, de Pasqual Maragall, que va voler imprimir al Sant Jordi un accent propi. El format dels governs de Pujol, la xocolatada a Palau, havia quedat del tot massificat i es va optar per un entorn molt més espaiós.

El tripartit també aprofitava Sant Jordi per fer lectura pública d'obres de la literatura catalana a la plaça de Sant Jaume. Els últims anys va homenatjar Carles Riba i Joan Maragall. Enguany fa 30 anys de la mort de l'escriptor empordanès Josep Pla, però el Govern només hi ha dedicat un acte específic, el de la seva delegació de Girona.

A més de la jornada de portes obertes a Palau o els concerts de carilló, també les set delegacions del Govern a l'exterior, que Mas ha decidit mantenir, commemoraran la diada amb intenció de projectar la llengua i la cultura catalana al món.

Algunes s'implicaran amb els casals catalans i d'altres desplegaran una agenda ambiciosa. És el cas de la de Berlín. Diverses personalitats d'Alemanya -entre les quals la cancellera Angela Merkel- rebran una rosa i una traducció de l' Ou de la serp , un recull de les cròniques des de Berlín d'Eugeni Xammar, en què explicava l'ascens del nazisme als anys 20. A Madrid, els visitants de la llibreria Blanquerna rebran una rosa. L'any passat també se'ls convidava a cava. Enguany, el primer de Mas, toca austeritat total. La crisi ha fet bo l'estil propi del president.

stats