MÚSICA
Cultura 09/02/2012

Maria del Mar Bonet canta en clau cubana a Vila-seca i Sant Cugat

Xavier Cervantes
2 min
Maria del Mar Bonet, a Barcelona, envoltada dels músics cubans que actuaran amb ella.

BARCELONA.Ja fa anys que Maria del Mar Bonet ha demostrat que el mar uneix més que separa. Per a ella la Mediterrània ha sigut un pont musical. Ara també pot dir el mateix de l'oceà Atlàntic gràcies a l'espectacle Illes de la mar , en què la cantant mallorquina interpreta cançons seves, sobretot del disc Bellver (2010), amb el sextet del contrabaixista cubà Jorge Reyes. El repertori d' Illes de la mar , que es va estrenar a l'Havana el 20 de gener, es podrà sentir demà a l'Auditori Josep Carreras de Vila-seca i dissabte al Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès. Tots dos concerts formen part de la programació del festival Barnasants.

La connexió cubana de Bonet va començar l'any passat, quan Bellver va ser reconegut amb el premi internacional a la fira Cubadisco. "Guanyar el premi va ser una sorpresa magnífica. No m'ho esperava, però de seguida vaig pensar que havia de fer alguna cosa a Cuba", diu Bonet.

Una conversa musical

Dit i fet. Va contactar amb Jorge Reyes, amb qui ha mantingut "una meravellosa conversa musical" l'objectiu de la qual era traslladar un cançoner eminentment mediterrani a la manera de fer cubana. Reyes, però, no ha volgut transformar les cançons de Bonet, sinó afegir-hi "un toc cubà". "La música de la Maria és tan gran que no es pot canviar -explica el contrabaixista cubà-. Durant un temps vaig estar rumiant què hi podia fer, però la cruïlla de camins no es va aconseguir fins que ella va arribar a l'Havana".

"El primer dia d'assajos ja vaig veure que era extraordinari i que era un camí que volia seguir", diu Bonet, que pocs dies després ja estava en condicions d'escenificar-lo al Teatre Lázaro Peña de la capital cubana, on fins i tot va fer un duo amb la cantant Omara Portuondo.

En els concerts de Vila-seca i Sant Cugat, Bonet i el sextet de Reyes estaran acompanyats de l'Orquestra de Cambra de Vila-seca, sota la batuta d'Enrique Pérez-Mesa, director titular de l'Orquestra Simfònica Nacional de Cuba.

stats