Maria del Mar Bonet rep els honors de l'Acadèmia de Belles Arts

La cantautora dedica la medalla al seu mestre d'Arts i Oficis, Jaume Mir

"Avui s'ha complert el desig del meu mestre, Jaume Mir, per això jo li vull dedicar aquesta Medalla d'Honor", va dir Maria del Mar Bonet en agrair la màxima distinció de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià que va rebre aquest dimecres a la vella capella de les Reparadores de Palma. La cantautora feia referència al moment que l'escultor Jaume Mir (Felanitx, 1915 - Palma, 2012) li va transmetre la seva voluntat de retre-li un homenatge des de la institució de la qual ostentava la presidència honorífica, un homenatge que mai no s'arribà a concretar. Es referí també a la importància que va tenir l'escultor en la seva formació artística, com a professor d'Arts i Oficis de Palma. "El vaig conèixer quan jo tenia 15 anys, i les seves classes eren per a mi el més important de la setmana", recordà Bonet.

Ara, l'Acadèmia de Belles Arts ha concedit a Maria del Mar Bonet la Medalla d'Honor, una distinció que anualment lliura la institució a persones que han fet una contribució essencial a alguna de les branques de les belles arts. Així, anteriorment, l'han rebut el baríton Joan Pons, el cineasta Agustí Villaronga, l'arquitecte Rafael Moneo i la historiadora de l'art Catalina Cantarellas.

A l'acte de lliurament de la Medalla d'Honor, al qual assistiren la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro; la delegada de Cultura, Catalina Solivellas, i el rector de la UIB, Llorenç Huguet, entre d'altres, va ser l'acadèmic i pianista Andreu Riera l'encarregat de descriure els mèrits de Maria del Mar Bonet per a l'obtenció de la distinció: "una obra impecable", més de 50 anys d'escenaris, més de 40 discs, "passejar les paraules dels poetes dels Països Catalans arreu del món" i, entre d'altres, "haver construït ponts de germanor entre músiques i cultures".

Bonet, després de rebre la Medalla d'Honor, el diploma acreditatiu i una carpeta de litografies dels artistes acadèmics, va acabar la seva intervenció cantant el Digues amic, una de les peces més significatives del seu disc Amic, Amat. El colofó de l'acte el posaren els Blauets de Lluc, als quals la cantautora se sent especialment unida.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF