CAP DE SETMANA LITERARI
Cultura 01/10/2011

Manresa i Bellprat, dues capitals de la literatura

Josep Lambies
2 min
En els actes d'aquest cap De setmana hi participaran Montserrat Carulla, Lluís Marco, Empar Moliner, Jordi Pujol i Matthew Tree, entre altres convidats.

Barcelona.El cap de setmana es presenta fabulós per a tots els bibliòfils, escriptors, humanistes i amants de la literatura en el més ampli sentit del terme. Ahir Manresa va disparar la primera bala del seu cicle literari Tocats de Lletra, que aquest 2011 celebra els primers cinc anys de vida. Al vespre, al Kursaal, el Casal Familiar Recreatiu va representar el seu petit espectacle Drapets al sol , un recital poètic ple de sarcasme, amb versos d'autors de tota mena.

Avui comença a arribar la rebosteria fina. La catifa vermella es desplegarà per als actors catalans Lluís Marco i Montserrat Carulla, els primers convidats que donaran la cara pel fabulós món de les lletres, acompanyats pel piano de Joan Martorell. Carulla passarà per la palestra a les 12 del migdia, amb un repertori de poemes de Josep Maria de Sagarra que s'anuncia al programa sota el títol Tanquem els ulls i el pensament que voli . A les 21 h, a la sala petita del Kursaal, Marco posarà veu a una tria de poemes de Pere Quart.

Però aquests veterans de la interpretació no seran els únics que participaran en la cinquena edició del Tocats de Lletra. Durant tot un mes, els carrers de Manresa acolliran altres actors, com Ferran Rañé, Anna Barrachina i Mar Ulldemolins. També passaran pels escenaris escriptors de la talla d'Empar Moliner, Joan Margarit, Enric Casasses o el londinenc més català, Matthew Tree. I el programa no s'oblidarà de fer lloc a les grans glòries literàries del Bages, com Sònia Moya i Jordi Estrada.

Manresa no és l'únic municipi català que aquest cap de setmana fa honors al món de les lletres. El poble anoienc de Bellprat es proclama avui Vila del Llibre, seguint l'exemple dels book towns de tot el món. La idea és que durant dos dies els carrers de Bellprat tinguin la literatura per bandera. Les cases de tot el poble acolliran xerrades, exposicions i presentacions de llibres. Hi passaran personatges catalans com Roser Capdevila, Joan Romaní i també Matthew Tree. Però el convidat d'honor serà l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, que aquest any, avui a les 18 h, fa de padrí de l'esdeveniment.

stats