Manel: "Tothom té una cançó de Maria del Mar Bonet al cap"

El grup català presenta el disc 'Per la bona gent' al teatre Principal de Palma

Guillem Gisbert, Arnau Vallvé, Martí Maymó i Roger Padilla, és a dir, Manel, presentaran el seu nou disc aquest divendres 13 de desembre al teatre Principal de Palma. La bona gent no només continua el camí electrònic que els catalans iniciaren amb Atletes, baixin de l'escenari, sinó que aporta un nou gir de guió a una trajectòria que ha fet del risc artístic una norma. Aquest treball incorpora noms il·lustres de la música en català gràcies als samples que salpiquen les cançons, i entre els quals es troba la mallorquina Maria del Mar Bonet. "Tothom té una cançó de Maria del Mar Bonet al cap", ha dit Martí Maymó aquest dijous, durant la presentació del concert.

"Maria del Mar Bonet va ser molt generosa i de seguida ens va dir que endavant", ha comentat Roger Padilla sobre la resposta de la cantautora mallorquina quan Manel li va demanar fer ús d'un fragment d' Alenar, inclòs en la cançó que dona títol al disc, Per la bona gent. "Cal generositat i confiança perquè et deixin jugar amb un bocí de la teva obra. S'ha de ser valent", ha afegit.

A Palma es podrà veure un espectacle musical que, per primera vegada, té un disseny escenogràfic i de llums. "Fins ara, ens havíem preocupat perquè la il·luminació dels concerts estigués bé, però ara també s'ha treballat l'escenografia", ha explicat Guillem Gisbert, encara que també ha puntualitzat que "continuam sent nosaltres quatre tocant cançons". 

Aquest directe ha tingut una part important de preparació, per tal d'incorporar la música programada. "Hem utilitzat una metodologia diferent i els assajos han estat molt interessants. Ara ens surten uns concerts collonuts", ha continuat Gisbert. La idea de ficar samples a les cançons va quallar "de manera progressiva". "Vàrem anar provant i ens vàrem animar", ha dit Padilla per la seva banda. 

A més de Maria del Mar Bonet, també s'hi poden trobar fragments d'Els Pets, Lluís Llach, Jaume Sisa o, fins i tot, el ritme de la cançó Boys, de Sabrina. "A més de cercar un encaix temàtic, també ens calia un encaix estètic", ha explicat Gisbert, qui també ha reconegut que el grup se sent hereu "de la tradició de música cantada en català". 

Malgrat que cada cançó del disc és una unitat independent, sí que es pot trobar un determinat fil conductor en Per la bona gent. "El disc no deixa de parlar de nosaltres com a músics. És una reflexió sobre l'ofici i el preu que té pujar a un escenari", ha subratllat Gispert.

La propera cita de Manel amb Mallorca serà el 17 d'abril a Artà. Curiosament, la primera vegada que varen tocar a l'illa, també va ser a Artà. Els records estan ben frescos: "Va ser el desembre del 2008, a la Nit de la Cultura. Feia una setmana que havia sortit el nostre primer disc".

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF