MÚSICA
Cultura 07/10/2017

“A Manacor es fan bons músics per avorriment”

Jorra i Gomorra acaba de treure el seu primer treball discogràfic en català, ‘Música sèria’

Margalida Mateu
3 min
“A Manacor es fan bons músics per avorriment”

PalmaJosep Ramon Santiago (Manacor, 1991) fa música pop d’altura. Acaba de treure el seu primer treball discogràfic amb la seva banda pròpia, Jorra i Gomorra, que ha titulat Música sèria. Tot plegat, “molt poc normatiu per a un filòleg català”, diu fent broma l’autor. Jorra estudia Filologia Catalana a la Universitat de les Illes Balears i combina la música amb ‘feinetes’ que li van sorgint de filòleg, ara també com a becari a l’Illenc. Jorra s’inicià en el món de la música fa més de 12 anys amb la banda Pujà Fasuà, una formació que ha recorregut durant anys l’escena underground de l’illa. “L’any 2015 vaig començar a fer cançons tot sol, a casa amb un ordinador. Ho feia per fer música, per divertiment, però no vaig pensar que podria tenir un grup amb aquests temes”, comenta. Aquelles cançons que havia anat fent Jorra a ca seva són ara Música sèria, el primer disc de Jorra i Gomorra, un treball professional que ha sortit en format de vinil i digital. “Tanmateix avui dia ja tothom ho escolta per internet i els més romàntics ho fan en vinil”, hi afegeix.

Música sèria es va estrenar coincidint amb la Fira B!, el mercat de músics i arts escèniques de les Illes Balears, fa quinze dies. La banda va actuar mostrant els seus nous temes a Ses Voltes. “La rebuda creim que va ser molt bona i esperam poder tocar a fora i que ens ulli més d’un programador”. Una de les raons clau per les quals “hem decidit treure aquest disc ha estat, sens dubte, el suport del segell discogràfic independent mallorquí Bubota Discos, que ha decidit apostar per nosaltres”. “Així, ho agraïm a Joan Cabot i Pep Toni Ferrer (Oliva Trencada, Zulu Zulu). A més, ara s’hi ha sumat una altra discogràfica catalana, Indian Runners, que encara ens permetrà volar més enfora”, explica Jorra.

Les lletres d’aquest nou disc són totes en català. “És com em surten, no per una qüestió estrictament reivindicativa. Malgrat que nosaltres sí que ho som, reivindicatius, com a persones, la música que feim és en català perquè som catalanoparlants, no podria concebre el projecte d’una altra manera”, diu el cantant.

Intentam esbrinar si hi ha música seriosa i música que no ho és? Jorra considera que el títol del disc “és una broma”. “Nosaltres som poc seriosos. En general, ens agrada molt riure i ens va parèixer graciós titular Música sèria un disc en què la música és bàsicament pop, que és bo d’escoltar i amb el qual la gent es posa contenta, que és el que m’interessa a mi. De males relacions, ja n’hi ha a bastament”, considera el manacorí. Sense més pretensions, “passar-ho bé, arribar al màxim de gent possible”, és el que ens agradaria amb aquest disc. Les lletres de les cançons “parlen de les persones. A més, també n’hi ha que tenen referències literàries, de poetes com Foix al tema ‘On he deixat les claus’, i influències del pop, a ‘Twin Peaks’. També tenim una cançó dedicada a Ausiàs March titulada ‘Ausiàz the killer’. Es veu que March era un senyor feudal que quan morí era processat perquè havia manat matar un parell de persones i l’havien aglapit per corrupció”. Bàsicament Música sèria fa referències “als meus estudis i interessos”.

Manacor, bressol de músics

A Manacor es forgen molts de músics “perquè crec que és un lloc avorrit, almanco ho era fa uns anys. Si bé és cert que de cada vegada hi ha més mogudes culturals al poble promogudes per 39 escalons, Renou Col·lectiu o des de la coordinadora d’entitats, des de l’àmbit associatiu passa que hauríem de tenir més suport institucional, sobretot de l’Ajuntament. I a mi m’agrada Manacor. Tothom em diu si és el poble més lleig de Mallorca i fins i tot de la Unió Europea, però a mi m’agrada i viure-hi també, som molt manacorí i patriota del meu poble”.

Jorra i Gomorra té perspectives de tocar a fora. De fet, “els dos concerts més propers que tenim a l’agenda són a Barcelona, un a l’espai la Fontana (13 octubre) i l’altre a la sala Apolo 2 (21 octubre) dins el festival Primavera Club. A Mallorca no hi ha dates, “de moment, és més complicat. Ara bé, si ens criden hi anirem gustosament”.

stats