Cultura 18/12/2018

Manacor celebra l'any Fabra amb una exposició a l'Escola de Mallorquí

La mostra pot ser visitada fins al mes de febrer

Ara Balears
2 min
Imatge del monòleg dedicat a Pompeu Fabra, al molí d'en Beió.

ManacorDurant l'any 2018 es commemora la figura i l'obra de Pompeu Fabra, tot coincidint amb els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic i amb el centenari de la publicació de la 'Gramàtica catalana'. Per aquest motiu el Servei Lingüístic de l’Ajuntament de Manacor i l’Escola Municipal de Mallorquí han inaugurat l’exposició 'Pompeu Fabra, una llengua completa'. Aquesta exposició proposa als visitants descobrir l’aportació de Fabra a la llengua catalana. L’exposició romandrà oberta al públic fins dia 28 de febrer al molí d’en Beió, la seu de l’Escola Municipal de Mallorquí.

"El cor i l’ànima d’un poble és la seva llengua, aquella en la qual pensam, ens expressam i estimam, i la llengua catalana, la nostra, forma part de l’ànima i del cor de Manacor", va explicar la batlessa de Manacor, Catalina Riera, durant l’acte d’inauguració de la mostra."Per això és important aquesta exposició, perquè gràcies a la tasca de Fabra i de molts altres que han contribuït a fer gran la nostra llengua avui disposam d'un model lingüístic transversal i ple de vigència que batega des de l’Escola de Mallorquí, des del Teatre i l'Auditori, des del Museu, des de les biblioteques, des de la institució Alcover, des del Conservatori, des de les escoles i instituts, des de l'Espai Na Camel·la i des de tants altres llocs que han sorgit per iniciativa de la ciutadania", afegí la batlessa.

En l’acte d’inauguració, l’actor Òscar Intente va interpretar el monòleg 'Pompeu Fabra: jugada mestra!', del qual és l'autor. El monòleg va remarcar la dimensió esportiva de Fabra, molt aficionat al tennis, per fer una metàfora sobre la importància de les regles en la llengua i per introduir els assistents en la dimensió científica, humana i ciutadana del geni ordenador de la llengua catalana.

Els vuit plafons que formen l’exposició 'Pompeu Fabra. Una llengua completa' permeten fer un recorregut per les facetes més essencials de Fabra. "La seva inquietud pel llenguatge, la seva capacitat autodidàctica, el Fabra químic, el Fabra lluitador i convençut de la necessitat d’una normativa que es regeixi per criteris fixos, i tota la tasca que va fer fins a la seva mort a l’exili de Prada de Conflent el dia de Nadal del 1948", va explicar la tècnica del Servei Lingüístic, Bel Andreu.

Cessió als col·legis

El Servei Lingüístic de l’Ajuntament de Manacor s’ofereix a cedir aquesta exposició, creada per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, als centres escolars, als ajuntaments i a les institucions interessades a fer-se ressò de la figura i l’obra de Pompeu Fabra. Per a més informació podeu posar-vos en contacte amb el Servei al correu electrònic cat@manacor.org.

stats