FESTIVAL DE POESIA
Cultura 04/06/2013

A Mallorca, són dies de poesia

Arranca el XV Festival de Poesia de la Mediterrània al Centre de Poesia Blai Bonet

Pere Antoni Pons
3 min

PalmaFa molt de temps que s'intenta tirar endavant la idea de convertir la casa natal de Blai Bonet, al carrer de Palma 74 de Santanyí, en una casa museu. Sempre ha estat una empresa difícil. Des de l'inici de la crisi econòmica, però, s'està demostrant una empresa impossible. La situació actual no permet obtenir el finançament necessari per dur a terme les reformes per habilitar l'habitatge i obrir-lo al públic en condicions. Carme Castells, directora de la Fundació Casa Museu, que també coordina les cases museu de Llorenç Villalonga, a Binissalem, i la del Pare Rafel Ginard, a Sant Joan, reconeix que el projecte està aparcat.

No tot són males notícies, tanmateix. S'ha trobat una manera per donar a Blai Bonet la visibilitat que es mereix. L'Ajuntament de Santanyí ha cedit a la Fundació un espai a la Casa de Cultura del poble. Allà s'ha creat el Centre de Poesia Contemporània Blai Bonet, que serà la seu provisional de la Casa Museu del novel·lista i poeta santanyiner. La inauguració del nou espai va realitzar-se el 10 de maig passat. Castells explica que la família de l'escriptor ha llegat el seu fons a la Fundació. "Ja l'hem inventariat i catalogat amb cura. Per tant, està a disposició dels estudiosos", diu. Castells posa un èmfasi especial a l'hora de deixar clar que els materials del centre no tenen interès només per als estudiosos. "Per al públic no iniciat, hem preparat un recorregut expositiu explicant qui era Blai Bonet i per què la seva obra ocupa un lloc central en la literatura catalana moderna". Els visitants del centre hi trobaran manuscrits, cartes personals i part de la biblioteca privada de l'autor. També hi ha la taula braser on Blai Bonet va escriure molts dels seus llibres, amb la seva mare asseguda al costat.

Per posar en evidència un cop més la importància de Blai Bonet en l'actual panorama poètic de les Illes Balears, el Centre de Poesia Contemporània de Santanyí acollirà avui el primer acte del Festival de Poesia de la Mediterrània 2013. És la quinzena edició i ve marcada per la crisi. Diu Biel Mesquida que, últimament, el Festival està patint "una sagnia d'ajuts que va in crescendo ". En aquest sentit, Mesquida agraeix l'esforç del Consell de Mallorca, de la UIB i de l'Institut d'Estudis Baleàrics. També el dels patrocinadors privats de l'hotel Jaume III i del Jardí de Son Oliver.

La nòmina de poetes estrangers d'enguany inclou la mexicana Leticia Luna, el croat Marko Pogacar i el palestí Basem Al-Nabriss. Amenaçat per Israel i també per l'organització terrorista Hamàs, Nabriss ha estat acollit pel PEN/Català i actualment viu refugiat a Barcelona. Provinents de Catalunya, hi haurà Anna Gual i Jordi Llavina. De Galícia i el País Basc, vénen la jove Maria do Cebreiro i el consagrat Kirmen Uribe, respectivament. El gadità Felipe Benítez Reyes també havia de ser-hi, però s'ha hagut d'absentar a darrera hora per motius personals.

Quatre noms formen la representació balear: Andreu Gomila, Pau Vadell, Maria Victòria Secall i Pau Faner. Conegut sobretot per la seva faceta periodística, Gomila, director de la revista Time Out Barcelona , llegirà poemes del seu últim llibre, Carrer dels dies . Vadell, activista poètic infatigable, dirà la seva poesia directa i revoltada. La poeta Maria Victòria Secall hi posarà la seva veu de caire més íntim. El novel·listsa menorquí Pau Faner pot semblar un cos estrany dins el cartell del Festival, perquè no ha escrit mai poesia. Segons Mesquida, però, "el llenguatge poètic no necessàriament s'ha d'escriure en vers, també es pot escriure en prosa. I aquest és el cas de Pau Faner".

Cada edició del Festival està dedicada a un escriptor. La figura homenatjada, enguany, serà Bartomeu Rosselló-Pòrcel, nat ara fa cent anys. Així mateix, s'hi tindran presents els centenaris de dos altres gegants de les lletres catalanes, el de Salvador Espriu i el de l'eivissenc Marià Villangómez.

stats