Cultura 19/11/2016

“Mallorca és la nostra illa dels tresors i els podem descobrir jugant al WOW”

El Consell crearà una aplicació de rutes patrimonials

C. Ros
3 min

PalmaFa poques setmanes, el vicepresident i conseller insular de Cultura del Consell de Mallorca, Francesc Miralles, i la directora de la Fundació Casa Museu, Carme Castells, presentaren el projecte WOW a la fira World Travel Market de Londres. WOW és l’acrònim de Walking on Words i va ser creat el 2015 per Carme Castells, inicialment per donar a conèixer, als illencs i als forans, la Mallorca literària. Set rutes que recorren l’illa a través dels escriptors que, en un moment donat, hi han treballat, tot visitant els llocs que han estat font de la seva inspiració. Des de Ramon Llull a Maria Antònia Salvà, Baltasar Porcel, Blai Bonet, Guillem d’Efak, Costa i Llobera, Damià Huguet i molts altres mallorquins que són parada, cadascun, de la ruta que els correspon. També ho són Robert Graves, Josep Pla, George Sand, Cela i Santiago Rusiñol, entre molts altres. L’interès despertat pel primer WOW ha dut el Consell i la directora i creadora del projecte a ampliar-lo.

Tres noves fases en tres anys

“Mallorca és la nostra illa dels tresors i els podem descobrir jugant al WOW”, afirma Carme Castells. “En realitat, aquesta ampliació del WOW el concebem com un joc que es podrà tenir al mòbil amb una aplicació perquè, sobretot les famílies amb fills, però no només aquestes, cerquin per l’illa els elements patrimonials”, explica.

Amb tot un seguit de personatges, dibuixats per Francesc Capdevila Max, el mapa de l’illa dels tresors previsiblement estarà disponible a partir del 2017 en una aplicació per a dispositius mòbils i ordinadors, perquè a través de pistes interactives es puguin descobrir i conèixer els principals personatges de les llegendes tradicionals de l’illa. El projecte té l’assessoria de l’experta en etnopoètica, Caterina Valriu.

Carme Castells desvetla que “seran 20 llegendes geolocalitzades per a un joc que pot ser tan interessant per als que visiten l’illa com per tots que hi vivim. Amb el mapa de l’aplicació es podrà esbrinar que hi ha taurons que són esquenes de gegants adormits, conèixer dins quines muntanyes han fet palaus les fades i en quina platja es capbussa Nicolau, el sireni mallorquí. Tot això ens apropa al llegat cultural de la nostra illa”.

I si aquesta illa dels tresors es preveu que sigui llançada l’any que ve, per al 2018 ja es preparen dos projectes més dins el concepte del WOW. D’una banda, el que farà referència a la història i els llocs amb memòria, per emprendre un viatge a partir de les pedres, mitjançant la revisió de memòries associades als indrets, els monuments i les runes. Esglésies, jaciments talaiòtics, torres de defensa i sementers, paisatges amb memòria, sempre lligats a èpoques històriques, es reconstruiran amb tecnologia de realitat augmentada i recreació 3D.

També per al 2018, s’està preparant el WOW dedicat a l’art lligat al paisatge. “Mallorca ha estat una illa magnètica per als artistes. El paisatge és carregat de ressons creatius”, es llegeix al fulletó presentat a la WTM de Londres. Es trescarà la geografia a la recerca de els representacions i interaccions entre l’art i el paisatge. “El traçat de les rutes d’art i paisatge” estarà esquitat de visions diverses del nostre territori, de visites a estudis d’artistes i de parades obligades a museus”, afirma Castells.

Cultura popular i viatgers

La darrera fase que es posarà en marxa dins la família del WOW arribarà, previsiblement, el 2019. S’establirà en dos àmbits. D’una banda, el de la cultura viva que remet al coneixement llegat, sobretot pel folklorista Rafel Ginard. Se centrarà en la cultura d’arrel tradicional, en les festes, els rituals, els costums, la gastronomia, l’artesania, les músiques i les danses de sempre.

Per al mateix any 2019, arribaran els viatges i els viatgers, per difondre l’illa que, abans que destinació turística, era una illa desitjada pels viatgers. “La recorrerem sota aquesta mirada, per conèixer-ne camins i recorreguts; la història dels mitjans de locomoció, els viatgers il·lustres que han recorregut Mallorca, des de Ramon Llull a l’arxiduc Lluís Salvador, viatgers de la paraula, i també François Aragó i altres científics i exploradors”. Amb aquestes fases, WOW és, segons els organitzadors, “una convidada a descobrir Mallorca”.

stats