POESIA

Mallorca torna a ser terra d'acollida i trobada de poetes

La XIX edició del Festival de Poesia de la Mediterrània arreplega autors d'arreu del món –Quebec, Marroc, Romania, Nepal– i de la resta de territoris de parla catalana

Els jardí del Centre Cultural la Misericòrdia ha rebut aquest dimecres la tradicional trobada de poetes que participen en la XIX edició del Festival de Poesia de la Mediterrània. Vinguts d'arreu del món –el Quebec, el Marroc, Romania, el Nepal– i de la resta de territoris de parla catalana, donaran vida amb la seva poesia a l'acte central del festival, que se celebra dissabte, 13 de maig, amb la Festa de la Poesia al teatre Principal de Palma.

Abdellatif Laâbi ha estat vuit anys i mig tancat a la presó del Marroc per motius ideològics i duu fins a Mallorca la seva poesia en àrab i en francès. Itxaro Borda arriba procedent del País Basc francès i actualment aprèn català, de la mateixa manera que també ho fa Itisha Giri, del Nepal, i resident actualment al País Valencià. Són alguns dels homes i de les dones poetes que avui han estat presents a la trobada que s'ha celebrat al Centre Cultural la Misericòrdia amb motiu del XIX Festival de Poesia de la Mediterrània. També hi han estat presents Xavier Farré, Suso Moinhos, Jaume Munar, Ion Muresan i Cinta Massip.

Tots ells formen part del grup de catorze veus convidades enguany a l' Encontre de Poetes, que se celebra entre els dies 10 i 13 de maig. La seva presència es farà visible a partir d'aquest dijous amb una acció poètica pels carrers de Palma i, el mateix dia, a les 20 hores, oferiran recitals íntims a sales de localitats diverses de Mallorca: a Binissalem, al jardí de la Casa Llorenç Villalonga; a Santanyí, al pati del Centre de Poesia Blai Bonet; a Inca, al pati del casal Cas Metge Cifre, i a Manacor, al pati de la Institució Antoni M. Alcover.

El programa es completa divendres, 12 de maig, amb un concert molt especial: Paco Ibáñez en concert poètic a la sala gran del teatre Principal de Palma. Una icona de la lluita per la veritat i la llibertat, ambaixador de la poesia en el món, artista compromès i humanista, un cantant universal.

Festa de la Poesia

La gran Festa de la Poesia arriba aquest dissabte, 13 de maig. Catorze poetes mundials en llengües diverses, com el català, el basc, l'espanyol, el portuguès, el francès, l'àrab, l'anglès, el nepalès, el polonès, l'esperanto i el romanès, recitaran els seus poemes acompanyats pel pianista Max Villavecchia i la ballarina Laia Santanach, dirigits per Biel Mesquida, director del festival.

Altres activitats educatives que complementen el programa són a l'Institut Joan Alcover de Palma; excursions culturals i literàries a Valldemossa, Deià i Formentor; enregistraments sonors i altres espectacles, i lectures que ajudaran a estendre la flama del Festival de Poesia de la Mediterrània durant l'estiu i la tardor.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF