ART
Cultura 21/09/2018

El MEAM exposa el realisme japonès contemporani

Seixanta obres del Museu Hoki es podran veure a Barcelona fins al 30 de novembre

Ara
1 min
'Records llunyans' (2009), d'Osamu Obi

BarcelonaEl Museu Europeu d'Art Modern (MEAM) inaugura l'exposició 'Realisme japonès contemporani', en la qual porta per primera vegada a Europa l'obra dels artistes japonesos contemporanis més destacats en el camp de l'art figuratiu i el realisme. Els pintors seleccionats van des de Hiroshi Noda (1936), considerat un dels pioners d'aquest estil pictòric, fins a Sosuke Morimoto (1937), Tadahiko Kakayan (1935), Toshiro Aoki (1947) i Fumihiko Gomi (1953), entre d'altres.

Paisatges acuradament treballats, nus femenins, quadres que imiten els retrats modernistes fotogràfics i l'exquisidesa formal característica de l'art nipó són alguns dels reclams que conformen la mostra. Totes procedeixen del Museu Hoki, un centre inaugurat el 2010 i dedicat exclusivament a la pintura realista actual, situat a Chiba, al sud-est de Tòquio.

'Realisme japonès contemporani', que es podrà visitar fins al 30 de novembre, marca l'inici d'un projecte comú entre el MEAM i el Japó que consisteix en un intercanvi d'obres de les seves respectives col·leccions durant el 2018 i 2019, en les quals el museu barceloní inclourà més de cinquanta artistes espanyols figuratius actuals, que recorreran les principals ciutats del país asiàtic.

El portaveu del Museu Hoki, Shigemi Yasuda, ha dit en la presentació de l'exposició que "alguns dels quadres poden semblar europeus, perquè aquests artistes japonesos han après la tècnica a Europa, però també reflecteixen els temes amb una delicadesa i un sentiment japonès".

Yasuda ha confirmat que l'enfrontament que hi ha a Occident entre art abstracte i figuratiu també es produeix al Japó: "Els pintors realistes estaven oblidats, sobretot després de la Segona Guerra Mundial, en què va irrompre l'art abstracte, però ara tornen a ressorgir aquells artistes figuratius, realistes".

stats