LITERATURA
Cultura 08/03/2012

Luis Goytisolo per fi té la seva 'Antagonía' publicada en un sol volum

Anagrama edita per primera vegada en un sol volum de més de mil pàgines la novel·la Antagonía de l'escriptor barceloní Luis Goytisolo. Originàriament es va publicar en quatre parts entre 1973 i 1981.

Xavier Cervantes
2 min
L'escriptor Luis Goytisolo, ahir a la terrassa  de l'Hotel Condes de Barcelona.

BARCELONA."Avui dia hem de fer recomanacions intimidadores, i no tinc cap inconvenient a comparar Antagonía amb les grans novel·les europees del segle XX de James Joyce, Marcel Proust i Robert Musil", va dir ahir el crític literari Ignacio Echevarría durant la presentació a Barcelona de l'edició en un sol volum de la novel·la de Luis Goytisolo. Echevarría, que va repetir el que ja explica en el pròleg d' Antagonía , va recordar que és "la primera vegada que es publica com s'hauria d'haver publicat".

Luis Goytisolo (Barcelona, 1935), que se sent "molt satisfet" amb la nova edició, va començar a escriure Antagonía l'1 de gener del 1963. Hi va dedicar disset anys, però Seix Barral no va esperar que la tingués acabada i la va anar publicant -"per entregues, com al segle XIX", va dir Goytisolo- en quatre parts entre 1973 i 1981: Recuento (el 1973 a Mèxic, el 1975 a Espanya), Los verdes de mayo hasta el mar (1976), La cólera de Aquiles (1979) i Teoría del conocimiento (1981). Més endavant van aparèixer diverses edicions en quatre o dos volums, però fins ara no estava disponible en un sol llibre.

Jorge Herralde, fundador i editor d'Anagrama, va explicar que la publicació fragmentada no va permetre que la novel·la "tingués la repercussió que mereixia", que és el que podria haver passat amb 2666 de Roberto Bolaño "si s'hagués editat en cinc parts".

Antagonía és una monumental reflexió sobre els mecanismes de la creació, centrada en la vida d'un escriptor, Raúl Ferrer Gaminde. Però també constitueix una radiografia de la societat espanyola dels últims anys del franquisme. "Goytisolo va retratar la burgesia que va liderar la transició -va dir Echevarría-, però el públic espanyol es va estimar més buscar obres que sortissin de la reflexió crítica sobre el passat immediat", malgrat els elogis crítics que Pere Gimferrer i Guillermo Cabrera Infante, entre d'altres, van dedicar a Recuento .

Estructurada a la presó

Goytisolo només tenia 25 anys quan va perfilar "la visió de conjunt" d'Antagonía . "El 1960 vaig estar quatre mesos a la presó de Carabanchel. Hi vaig passar cinc setmanes d'incomunicació que van ser molt fructíferes -va explicar l'escriptor-. Prenia notes en paper higiènic que un dirigent del PSOE va treure per sota mà mitjançant el seu advocat". Més de trenta anys després d'acabar la novel·la, Goytisolo considera que Antagonía és una obra que "s'aguanta" perquè es manté "l'interès del que aporta" i per "la manera de dir-ho".

L'escriptor barceloní va anunciar ahir que ha enllestit una nova novel·la, que publicarà a la tardor, i que està treballant en un assaig.

stats