Crítica de cinema

'Los muertos no mueren', la festa zombi de Jim Jarmusch

Crítica de la nova pel·lícula del director de 'Paterson' i 'Només els amants sobreviuen'

Direcció i guió: Jim Jarmusch. 104 minuts. Suècia i EUA (2019). Amb Bill Murray, Adam Driver, Tom Waits i Tilda Swinton.


Després de la lluminosa i poètica 'Paterson' (2016), Jim Jarmusch torna a endinsar-se a la seva manera, com ja feia a 'Només els amants sobreviuen' (2013), en el cinema de terror per plasmar la visió pessimista que té del món actual. 'Los muertos no mueren' és la seva incursió amb tocs de comèdia a la tradició del cinema de zombis inaugurada per George A. Romero, una excusa perfecta per convidar la seva tropa habitual (Tom Waits, Tilda Swinton, Iggy Pop, Bill Murray, Adam Driver, Sara Driver...) a una festa apocalíptica. Ambientada en un poble de la Nord-amèrica profunda, la història se situa en un d'aquests microcosmos típics del cineasta nord-americà, un entorn costumista i divers ple de notes extravagants que està a punt d'acollir una invasió de no morts.

Els zombis materialistes de Jarmusch al Festival de Canes

Jarmusch brilla quan declina els codis del gènere des de l'humor, però la seva crítica sobre la superficialitat de la societat contemporània li queda just un pèl evident i superficial. Des de la seva vocació de modesta i agosarada sèrie B, 'Los muertos no mueren' resulta un exercici irregular amb cert encant i espurnes de geni (el personatge de la funerària que interpreta Tilda Swinton, per exemple) en què trobes a faltar, tanmateix, que es trepitgi més a fons l'accelerador. Això sí, amb la seva actitud alhora bonhomiosa, estoica i 'cool', Adam Driver es confirma com l'encarnació ideal de l'heroi jarmuschià del segle XXI.

EDICIÓ PAPER 16/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF