TEMPORADA LÍRICA
Cultura 12/10/2011

L'òpera es reivindica com un Motor econòmic en temps de crisi

L'òpera genera diners, no només eleva el nivell cultural. Els Amics de l'Òpera de Sabadell han presentat un estudi que revela que cada euro subvencionat reverteix en 3,6 euros al PIB.

L.s.
1 min
L'any que ve els Amics de l'Òpera de Sabadell celebraran 30 anys. L'Orquestra Simfònica del Vallès, cinc menys.

BARCELONA.En època de vaques magres, la cultura necessita treure pit per demostrar que no és un accessori de luxe que es pugui amputar. Ahir l'Associació Amics de l'Òpera de Sabadell (AAOS) va aprofitar la presentació de la seva temporada lírica per treure a la llum un estudi de la consultoria Deloitte que demostra que l'òpera és un important motor econòmic -a banda de cultural- per la seva repercussió al PIB i en el manteniment de l'ocupació.

El document el va encarregar l'Associació Òpera XXI, que engloba una trentena de teatres i institucions líriques d'Espanya. Segons l'informe, cada euro subvencionat contribueix a la generació de 3,6 euros al PIB espanyol. Tenint en compte que les subvencions als membres d'Òpera XXI durant la temporada 2008-2009 ascendeixen a 94,54 milions, la despesa total de 297 milions d'euros es llegeix com una capacitat productiva important: "L'òpera no és cara, costa diners -especificava Antoni Quintana, membre de la Junta de l'AAOS-. L'estudi demostra que l'òpera no és una xacra que xucli di ners públics sinó al contrari, els ges tionem molt bé. Els diners re verteixen en l'economia". En retorns fiscals, l'Estat s'emporta 40 milions d'euros. Sumats tots els sectors econòmics implicats, l'òpera gene ra 399 milions de PIB. L'estudi quant ifica en més de 1.100 els llocs de treball directes i 7.200 els indirectes que es generen. A més, té 1,6 milions d'espectadors l'any.

Mirna Lacambra va presentar ahir una temporada de l'AAOS que ha patit retallades (la de la Generalitat és de vora el 40%) i que comptarà amb tres òperes i un concert de sarsuela, espectacles que els acosten a la celebració del seu 30è aniversari la tardor que ve.

stats