PROJECCIÓ INTERNACIONAL
Cultura 11/11/2012

Londres viu una intensa tardor catalana

Eva Ontiveros
2 min
Forests, de Calixto Bieito, en cartell al Barbican.

LONDRESEls londinencs han combinat l'arribada del fred amb un desembarcament de la cultura catalana a la capital anglesa. Una de les ofertes més sorprenents per al públic britànic és l'obra teatral Forests , de Calixo Bieito, en cartellera al Barbican Theater durant aquesta setmana. Bieito ha produït un treball únic i original, que ha estat ben acollit pel públic i la crítica britànica. Fa un mes l'espectacle ja es va poder veure dos dies al Temporada Alta gironí i tornarà al Romea al gener.

Basat en textos i versos de Shakespeare, Bieito -amb el dramaturg Marc Rosich- ha extret fragments de diverses obres per fer la seva pròpia obra. Es tracta d'una obra "oberta", tal com la descriu ell mateix, i on el fil conductor no és un argument clàssic, sinó els boscos i paratges naturals que apareixen als treballs del gran bard, d'aquí el títol Forests . La coproducció entre el Birmingham Repertory Teatre i el Barcelona Internacional Teatre és un intens viatge (de vegades de somni, de vegades de malson) des del paradís a l'infern, amb un sojorn al purgatori. Segons Bieito, la intenció era crear un bosc de paraules, música i cossos, i se n'ha sortit en l'aventura de presentar Shakespeare als britànics com mai l'havien vist.

'Homage to Catalonia'

L'oferta musical ha estat molt variada. Els Pets van encetar la temporada amb un concert divertit i surrealista a la sala Cargo i Els Amics de les Arts ho van arrodonir amb un doblet de concerts a Glasgow. Tots dos grups no només es van limitar a tocar per a un públic engrescat, sinó que a més van participar en xerrades universitàties. Al Regne Unit es pot estudiar català en 21 universitats, i aquest novembre els alumnes han tingut l'oportunitat de practicar la seva nova llengua amb els components dels dos grups. Lluís Gavaldà, d'Els Pets, va visitar el King's College de Londres, on encara es recordaven del recital de Raimon al mes d'octubre, per explicar-los què significava per al grup fer música en la seva llengua, i també per donar-los consell a l'hora de triar nom en cas de muntar una banda: "Penseu-vos ho molt bé, fins i tot si teniu possibilitats que us vagi bé". Els Pets pot sonar molt simpàtic però fa de mal traduir.

La Guildhall School of Music and Drama va optar per la clàssica i va oferir una sèrie de recitals en què, sota el títol Homage to Catalonia, músics catalans i britànics van interpretar obres d'Eduard Toldrà, Frederic Mompou i Xavier Montsalvatge.

En el camp de les arts plàstiques, Joan Barbarà presenta la col·lecció de gravats Mediterranean: works on Paper a la galeria 99 Mount Street de Mayfair i es pot veure art balear a l'exposició IsleArt de La Galleria del Pal Mall. A més, l'Arquitectural Association ha dedicat una retrospectiva al ceramista granollerí Antoni Cumella que continuarà oberta a la School of Architecture fins al desembre.

stats