TEATRE
Cultura 03/01/2012

El Lliure dóna veu als exiliats amb 'La retirada'

Antoni Ribas Tur
2 min

BARCELONA"Si a Catalunya hi hagués tradició de llegir en públic, aquestes cartes les haurien de llegir els mateixos espectadors", li va dir Lluís Pasqual, director del Teatre Lliure, a Pau Carrió mentre preparava La retirada . La nova entrega del cicle de lectures dramatitzades Cartes lliures , que es podrà veure avui al Lliure de Gràcia en una única funció, té un fort caràcter ciutadà i històric: a través de les cartes dirigides als seus familiars, dóna veu als milers de persones que van haver de d'exiliar-se a les acaballes de la Guerra Civil.

Les cartes, datades entre el setembre del 1938 i el maig del 1945, reflecteixen la incertesa, la por i la duresa de les circumstàncies dels que van haver de fugir i també les esperances i les il·lusions dels que l'exili va dividir. Hi ha històries especialment dramàtiques, com la dels que s'acomiaden de la família abans de ser executats. Algunes van ser escrites als camps de concentració de Sant Cebrià, Argelers i Mauthausen.

Una recerca històrica a l'escenari

Pau Carrió, a més de la dramatúrgia i la direcció, també signa la selecció dels textos. Per localitzar les històries es va capbussar en el llibre Veus de l'exili (Cossetània Edicions), en altres testimonis particulars i en els arxius del Museu Memorial de l'Exili, l'Amical de Mauthausen i la Fundació Pi i Sunyer. Com va fer ell mateix durant el procés de recerca, els intèrprets extrauran les cartes d'arxivadors i les aniran llegint davant del públic.

El repartiment de La retirada també té un component emocional afegit. Muntsa Alcañiz, Imma Colomer, Quim Lecina, Anna Lizaran, Josep Minguell, Domènech Reixach, Fermí Reixach i Toni Sevilla ja van ser els protagonistes de l'espectacle fundacional del Teatre Lliure Camí de nit, 1854 el 1976. Aquest espectacle, escrit i dirigit per Lluís Pasqual, es va acostar a la figura del dirigent obrer barceloní Josep Barceló, que va ser executat el 1855. El 10 de gener Núria Espert i Josep Maria Flotats protagonitzaran L'exili , una segona lectura dedicada a la Guerra Civil.

stats