LITERATURA
Cultura 16/06/2011

El premi Llibreter, per a Blanca Busquets i David Vann

La nevada del cucut , de Blanca Busquets, i Sukkwan Island , de David Vann, s'han emportat el XII premi Llibreter, que també ha distingit Peter Schössow en la categoria d'àlbum il·lustrat.

Jordi Nopca
2 min
Els tres guanyadors del XII premi Llibreter. D'esquerra a dreta: Peter Schössow, Blanca Busquets i David Vann.

Barcelona.Les dues obres de narrativa guanyadores d'aquest premi Llibreter comparteixen una mirada angoixant cap a la solitud. En el cas de Blanca Busquets, que a més d'haver publicat cinc novel·les és realitzadora i guionista, ha treballat amb dos personatges que "un bon dia decideixen agafar la ploma per superar la situació de maltractament que pateixen". La nevada del cucut (Rosa dels Vents, 2010) és una novel·la sobre "la necessitat de trencar amb l'entorn" a partir de dues històries paral·leles, una situada a principis del segle XX i l'altra a finals, que vol mostrar "que en l'època que sigui es pot patir molt, però, al mateix temps, es pot superar igual".

ASukkwan Island (Empúries / Alfabia, 2010), David Vann recorda un episodi autobiogràfic passat pel sedàs de la ficció, l'estada en una illa remota d'Alaska durant un estiu acompanyat únicament del seu pare. "Vaig descobrir que una de les pitjors coses que et poden passar és que viure en un lloc salvatge no et permet escapar de tu mateix: és un mirall gegant que magnifica els teus problemes", va explicar l'autor amb motiu de la seva primera visita a Barcelona el desembre passat. Quan tenia tretze anys, el pare de Vann li va proposar que anessin a passar un any a Sukkwan. El fill va declinar la proposta, i al cap de dues setmanes el seu pare es va apuntar al cap amb una escopeta i va prémer el gallet.

Dotze anys de recorregut

Menys tètric i desesperat és el conte que ha guanyat en la categoria d'àlbum il·lustrat. El meu primer cotxe era vermell (Joventut, 2010), de Peter Schössow, explica el viatge en vehicle de pedals d'un nen i el seu germà petit pels frondosos boscos alemanys. Els perills amb què es troben són amenitzats amb senyals de trànsit, que acompanyen unes il·lustracions de contorns gruixuts i gran expressivitat.

Convocat pel Gremi de Llibreters de Catalunya des de l'any 2000, al llarg de les seves dotze edicions, el premi Llibreter ha ajudat a donar embranzida a autors com Sándor Márai, Robertson Davies, Natsume Soseki i Sherwood Anderson i ha acabat de consolidar títols com Soldados de salamina , de Javier Cercas, i L'edat de ferro , de J.M. Coetzee. Des de l'any passat, el premi fa distinció entre literatura catalana i altres literatures -els guanyadors van ser Jordi Puntí i Elizabeth Strout, respectivament- i reconeix també el millor àlbum il·lustrat , distinció que l'any passat es va emportar Jimmy Liao.

stats